Follow us:

Γιώργος Αναστασάκης

Άρθρο από την έντυπη έκδοση Τεύχος 16 Επιμέλεια: Παντελής Σπυριδάκης

Το φωτογραφικό πορτρέτο είναι σύναψη σχέσης του φωτογράφου με τον φωτογραφιζόμενο, μία συμφωνία και ταυτόχρονα μία αναγνώριση

5932

Η φωτογραφική εγγραφή φαντάζει σαν μια αυτονόητη διαδικασία.
Κι όμως... ίσως κάποιες φορές πέρασες από έξω, αλλά προσπέρασες την ουσία! Και τότε;
Ο φωτογράφος είναι η απάντηση. Και ο διακαής πόθος του να τον καταλάβεις...
Ο Γιώργος Αναστασάκης στην SOUTH SPACE FOR PHOTOGRAPHY φέρνει κοντά στο φωτογραφικό φακό την αλήθεια.
Άλλωστε σήμερα στον κόσμο υπάρχουν:
-Λεπτά αναμονής περισσότερα από το καλά ΚΛΙΚ.
-Και εκπλήξεις περισσότερες από τα κλισέ.
Κι αυτό είναι που διαμορφώνει μια φωτογραφική
επικοινωνία με ένα φλας που ανάβει και συνδέει τις ζωές των ανθρώπων...

ΣΤΌΧΟΣ ΜΟΥ ΕΊΝΑΙ ΟΙ Ε ΙΚΌΝΕΣ ΑΥΤΈΣ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΑΦΕΤΗΡΊΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΉ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΈΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΚΑΙ ΣΚΈΨΕΙΣ

 

Πες μας, αν θυμάσαι, ποιο ήταν το στοιχείο εκείνο που σε ώθησε να ασχοληθείς με την φωτογραφία;

Νομίζω η μυρωδιά. Ο τρόπος που μύριζε εκείνη η παλιά μηχανή στη ντουλάπα, με τη δερμάτινη θήκη και τα γρανάζια, ο τρόπος που μύριζαν τα φιλμ και οι φωτογραφίες και πώς αυτές οι μυρωδιές φτιάχνανε εικόνες. Αργότερα ήταν η μυρωδιά των χημικών του σκοτεινού θαλάμου και των φωτογραφικών λευκωμάτων. Πρώτη φορά το σκέφτομαι αυτό.

 

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη φωτογραφία;

Αν δεν κάνω λάθος 26. Επαγγελματικά 15 και ως ελεύθερος επαγγελματίας 9. Αναφέρω τη διάκριση, γιατί η κάθε φάση έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Καλείσαι να αντεπεξέλθεις σε διαφορετικά ζητούμενα.

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη μαγεία στην αρχιτεκτονική φωτογραφία;

Ποια είναι η μεγαλύτερή της δυσκολία; Η μαγεία είναι να συνομιλήσεις με το κτίριο και αυτόν που το σχεδίασε. Να σε καλεί να μείνεις εκεί και να νιώθεις άνετα σε αυτό. Και ίσως, αν επιτρέπεται, να μπορέσεις να το μεταμορφώσεις. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να χωρέσεις στους μικρούς χώρους.

 

Στην φωτογράφιση ενός κτιρίου επιλέγεις συγκεκριμένες γωνίες λήψης;

Ποια είναι τα κριτήριά σου; Το βασικό κριτήριο είναι να αναγνωρίζεις σαφώς τη χρήση που θα έχουν οι φωτογραφίες. Είναι πολύ σημαντικό, για να προσεγγίσεις το κτίριο. Άλλες ανάγκες απεικόνισης έχει ο σχεδιαστής του, άλλες τα συνεργεία, άλλες ο μεσίτης, άλλες ο εκμεταλλευόμενος, άλλες αυτός που μελετά τη νέα χρήση του. Υπάρχουν, βέβαια, γωνίες που γενικά βρίσκουν εφαρμογή σε πολλές περιπτώσεις και φυσικά βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής, όπως η προοπτική, τα σημεία φυγής ή οι όψεις. Από κει κι έπειτα επιλέγεις τους τονισμούς που θέλεις να επιθέσεις κάθε φορά.

 

Γενικά, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα που θέλεις να δημιουργούν οι λήψεις σου;

Δε θα έλεγα συναίσθημα, αν και πιστεύω πως κανένας φωτογράφος δεν μπορεί να αντισταθεί στην ικανοποίηση που νιώθει όταν χαρακτηρίζεται απολαυστική ή συγκινητική μια φωτογραφία του. Θα έλεγα, όμως, ενδιαφέρον, θα ήθελα να δημιουργούν ενδιαφέρον και στόχος μου είναι οι εικόνες αυτές να είναι μια αφετηρία για το θεατή τους, για να δημιουργεί δικές του ιστορίες και σκέψεις.

 

Η συνεργασία σου με τους αρχιτέκτονες/διακοσμητές πώς είναι; Το αφήνουν πάνω σου; Ή συμμετέχουν και αυτοί σε ένα βαθμό;

Θα κρατούσα τη λέξη συνεργασία. Γενικά, υπάρχουν περιπτώσεις που το αφήνουν πάνω μου και περιπτώσεις που ζητάνε συγκεκριμένες λήψεις ή άλλες που λειτουργούμε ως διαφορετικά counterparts, όπου εκείνοι ετοιμάζουν το styling και εγώ τα κάδρα. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι όταν έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε διεξοδικά και από κοινού το πώς θα χειριστούμε ένα έργο, κάνουμε δηλαδή μια θεματική φωτογράφιση.

 

Ιδανική ώρα για την κατάλληλη λήψη υπάρχει;
Η κατάλληλη ώρα είναι η καλύτερη τεχνική.

 

Αποτυπώνεις με τέτοιο αποστομωτικό τρόπο την εικόνα των προσώπων που ισοδυναμεί με φωτογραφικό statement. Πώς το πετυχαίνεις αυτό;

Αρχικά ευχαριστώ, ακούγεται σοβαρό έτσι όπως το θέτεις. Το statement είναι ίσως η ύστατη επιδίωξη, η μεγαλύτερη επιτυχία. Πιστεύω πως το φωτογραφικό πορτρέτο είναι η σύναψη σχέσης του φωτογράφου με τον φωτογραφιζόμενο, μία συμφωνία και ταυτόχρονα μία αναγνώριση από πλευράς του φωτογράφου του ποιος βρίσκεται απέναντί του και ταυτόχρονα μια αντανάκλαση του ποιος είναι ο ίδιος ο φωτογράφος. Ούτως ή άλλως συστηνόμαστε με κάθε μας εικόνα.

 

Με τα χρόνια τα ενδιαφέροντά μας αλλάζουν. Αυτό επηρεάζει καθόλου τη δουλειά σου;

Θα έλεγα πως δεν αλλάζουν τα ενδιαφέροντά μου, αλλά περισσότερο τα στοιχεία στα οποία δίνω έμφαση, προκειμένου να παραμένω κοντά σε αυτά τα ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, με τα χρόνια δίνω αυξανόμενη σημασία στις τεχνικές παραμέτρους της δουλειάς ως όχημα για την απόδοση του επιδιωκόμενου νοήματος..

 

Στην «SOUTH SPACE FOR PHOTOGRAPHY» ποια είδη φωτογραφίσεων μπορεί κάποιος να ζητήσει;

Η «South» δημιουργήθηκε ως ένας χώρος αφιερωμένος πολυδιάστατα στη φωτογραφία. Περιλαμβάνει έναν εκθεσιακό χώρο για εκθέσεις φωτογραφίας, φωτογραφικό στούντιο, χώρο για μαθήματα φωτογραφίας και φυσικά παρέχει φωτογραφικές υπηρεσίες. Το συντριπτικό ποσοστό των αναθέσεων που μας απασχολούν αφορούν στη φωτογράφιση ακινήτων, κυρίως για διαφημιστική προώθηση στον τουρισμό, αλλά και σε αρκετά μεγάλο βαθμό για τα portfolios αρχιτεκτόνων και διακοσμητών και αντίστοιχες δημοσιεύσεις. Οπωσδήποτε υπάρχουν κι επαγγελματικοί χώροι, αλλά υπάρχει, επίσης, και ένα ποσοστό αναθέσεων από ιδρύματα και δημόσιους φορείς για λόγους αρχειακούς, καλλιτεχνικούς, επιστημονικούς κ.ο.κ.
Η υπόλοιπη δραστηριότητα του γραφείου έχει να κάνει με φωτογράφιση life experience σε χώρους φιλοξενίας, φωτογραφίσεις πορτρέτων και μόδας στο στούντιο ή εκτός και τέλος την κάλυψη γεγονότων.

 

Τι συμβουλή θα έδινες στους νέους και επίδοξους φωτογράφους του σήμερα;

Να μη βιάζονται. Υπάρχει μία γενικευμένη βιασύνη στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Όλοι θέλουν να πετύχουν γρήγορα, να αναγνωριστούν γρήγορα, να κατακτήσουν ένα μέσο-μία τέχνη γρήγορα. Αυτό σίγουρα επιβάλλεται από τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωής σε στενή συνάρτηση με τον τρόπο που λειτουργούν τα social media. Η φωτογραφία πάσχει πολύ από αυτή τη συνθήκη, γιατί αφενός έχει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία των media και αφετέρου έχει βασική τεχνική που κατακτάται εύκολα. Η αλήθεια, όμως ,είναι ότι αν κάποιος θέλει να έχει πραγματική συνεισφορά σε οποιονδήποτε τομέα, χρειάζεται σπουδή, υπομονή, χρόνο και πολύ κόπο.

 

Τι πιστεύεις ότι θα έκανες τώρα αν δεν είχες επιλέξει τη φωτογραφία ως επάγγελμα;
Ίσως να ήμουν κηπουρός.

Η μυρωδιά της παλιάς μηχανής στη ντουλάπα, της δερμάτινης θήκης και των φιλμ με ώθησε να ασχοληθώ με την φωτογραφία

Γιώργος Αναστασάκης _DSF0782 Γιώργος Αναστασάκης 1000013975 Γιώργος Αναστασάκης DJI_0173 Γιώργος Αναστασάκης _DSF5032 Γιώργος Αναστασάκης _DSF4370 Γιώργος Αναστασάκης DJI_0931p Γιώργος Αναστασάκης _DSF4299ok Γιώργος Αναστασάκης _DSF0877ok

Το συντριπτικό ποσοστό των αναθέσεων που μας απασχολούν αφορούν στη φωτογράφιση ακινήτων αλλά και τα portfolios αρχιτεκτόνων και διακοσμητών

Related Posts

3D Visualisation
Uncategorized /

3D Visualisation

ΜΈΣΩ ΤΟΥ ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΎ, ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΈΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΝΑ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΟΎΝ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΆ ΜΕ ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ, ΕΝΏ ΔΙΕΥΚΟΛΎΝΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΛΎΣΕΩΝ!…

Επιμέλεια: Νατάσα Χατζηιωάννου Αρχιτέκτονας Μηχανικός Πολυτεχνείου Κρήτης | Βασίλης Κατερουδάκης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος των Zeropixel Architects
Cube Concept
Uncategorized /

Cube Concept

Και στο κάτω κάτω της γραφής γιατί δεν μπορεί ο άνθρωπος να ικανοποιηθεί όταν βάλει «ένα κεραμίδι πάνω από το…

Επιμέλεια: Παντελής Σπυριδάκης | Managing Directo: Νίκος Γρύλλος | Αρχιτέκτονας Design Director: Άρια Λυρώνη | Αρχιτέκτονας Design Director: Χάρης Μακροδημητράκης