Συνέδριο « Αρχιτεκτονική & Τουρισμός » —
Το συνέδριο αυτό αποτέλεσε την μετεξέλιξη διοργανώσεων που είχαν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου….
Ο ετήσιος θεσμός βραβείων που εγκαινίασε ο ανεξάρτητος φορέας DOMa το 2010 στο πλαίσιο της πολύπλευρης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, συμπληρώνει τη δωδέκατη συνεχή χρονιά διεξαγωγής του.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Στο παραλιακό χωριό, Μόχλος της Κρήτης, σε οικόπεδο εμβαδού 3.801.36 τ.μ, μελετήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Αριστομένη Θεοδωρίδη, δύο ανεξάρτητες κατοικίες για τουριστική χρήση με υπόγεια και πισίνες, συνολικού εμβαδού 200 τμ.
Οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν τον σχεδιασμό των κτιρίων και την οργάνωση τους στο οικόπεδο, ήταν η θέα προς την θάλασσα, οι δυνατοί βορειοανατολικοί άνεμοι της περιοχής και η κλίση του οικοπέδου.
Τα δύο κτίρια τοποθετήθηκαν στο οικόπεδο διαγώνια και στην μέγιστη επιτρεπόμενη απόσταση μεταξύ τους, ώστε να εξυπηρετείται η ιδιωτικότητα και ταυτόχρονα να παρέχεται η ίδια ποιότητα θέας και στα δύο.
Η επιμήκης οργάνωση των εσωτερικών χώρων του κάθε κτιρίου και τα μεγάλα ανοίγματα, έχουν σκοπό τον προσανατολισμό προς την θέα κάθε χώρου των διαμερισμάτων, έτσι ώστε η κάθε δραστηριότητα μέσα στο κτίριο να πραγματοποιείται σε διάλογο με το εξωτερικό περιβάλλον και να αποτελεί μια ποιοτική εμπειρία. Έτσι, σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη πατητή τσιμεντοκονία στα εσωτερικά και εξωτερικά δάπεδα, καθώς και τα διαμπερή ανοίγματα που αγγίζουν δάπεδο και οροφή, δημιουργούνται ασαφή όρια στο μέσα και το έξω, δίνοντας μια αίσθηση ελευθερίας στον ένοικο. Οι εξωτερικοί χώροι έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην κλίση του οικοπέδου και να προσφέρουν ποικίλες δραστηριότητες και ξεχωριστές εμπειρίες στον ένοικο, με την δεξαμενή κολύμβησης να γίνεται ένα με την θάλασσα στο μάτι του ενοίκου και συγχρόνως να γίνεται καταρράκτης στο μάτι του περαστικού.
Τα ανοίγματα στην βόρεια και νότια πλευρά στο σαλόνι του κάθε κτιρίου προσφέρουν διαπερατότητα ώστε τις μέρες που πνέουν δυνατοί βορειοανατολικοί άνεμοι, οι ένοικοι να μπορούν να απολαύσουν την θέα της θάλασσας βρισκόμενοι στην προστατευμένη αυλή. Τέλος, η φυσική πέτρα στους τοίχους που ορίζουν το εσωτερικό των κτιρίων και η λιθοδομή των τοιχίων που ορίζουν τις προστατευόμενες αυλές, οι ξύλινες πέργκολες και τα γήινα χρώματα της πατητής τσιμεντοκονίας και του χρωματισμένου αδρού σοβά, προσαρμόζουν το κτίριο στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, φέρνοντας υποσυνείδητα μνήμες από το παρελθόν της παραδοσιακής κρητικής κατοικίας.