Follow us:

Πώς θα ζεσταθούμε οικονομικά φέτος;

Άρθρο από την έντυπη έκδοση Τεύχος 08

Ο χειμώνας δοκιμάζει τις αντοχές μας και όλοι κοιτάμε πως θα ζεσταθούμε χωρίς πολλούς μπελάδες, αλλά και χωρίς να πληρώσουμε μια περιουσία. Τα ποιο διαδομένα καύσιμα που χρησιμοποιούμε είναι: το πετρέλαιο, το υγραέριο (για τα Χανιά), τα πέλλετ, το ξύλο και φυσικά το ρεύμα.

Επιμέλεια: Νίκος Πατεράκης Διπλ. Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης M.sc Πολυτεχνείο Κρήτης

5218

Η κλασική ερώτηση που ακούω για την επιλογή της μεθόδου θέρμανσης: Πώς θα ζεσταθούμε οικονομικά φέτος. Αυτό παλαιότερα δεν είχε το ίδιο νόημα αφού οι τιμές πετρελαίου ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αντιθέτως τα τελευταία χρόνια πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να αντικαταστήσουμε ένα υπάρχον σύστημα θέρμανσης για να ρίξουμε τα έξοδα μας. Βέβαια το αρχικό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι η σωστή μόνωση του σπιτιού μας, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες. Παρά το «χάος» ωστόσο που επικρατεί γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, τα πράγματα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σχετικά απλά εάν αναλογιστούμε ότι ουσιαστικά το πόσο θα μας κοστίσει η θέρμανσή μας – όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου και όχι την αρχική εγκατάσταση – έχει να κάνει με 3 βασικούς παράγοντες:

1. Ποιες είναι οι ανάγκες θέρμανσής μας σε kWh.
2. Την ποσότητα του καυσίμου που θα χρειαστεί να καταναλώσουμε
για να καλύψουμε τις παραπάνω ανάγκες.
3. Την τιμή κάθε καυσίμου, η οποία σε συνδυασμό με την απόδοση του
συστήματός μας (πχ του καυστήρα πετρελαίου) θα μας δώσει το
συνολικό κόστος που απαιτείται για τη θέρμανσή μας.

 

ΠΟΣΕΣ kWh ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ;

Οι θερμαντικές μας ανάγκες σε kWh είναι μια παράμετρος η οποία εξαρτάται από επί μέρους στοιχεία όπως για παράδειγμα σε ποια περιοχή της χώρας κατοικούμε ή το εάν το σπίτι μας είναι θερμομονωμένο ή όχι.

Σίγουρα, ένας ακριβής υπολογισμός απαιτεί ειδική μελέτη από Μηχανολόγο Μηχανικό. Ωστόσο μπορούμε να το δούμε συγκεντρωτικά παράδειγμα σε μια μέση κατοικία στα Χανιά. (πιο συγκεκριμένα σε ένα διαμέρισμα μεσαίου ορόφου, 100τμ με έτος κατασκευής 2003 με καλό προσανατολισμό). Οι ανάγκες του συγκεκριμένου παραδείγματος είναι 3500kWh/έτος.

 

ΤΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΩ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕΙ;

Αφού υπολογίσουμε τις kWh που θα χρειαστούμε, το επόμενο βήμα είναι, βάσει αυτής της κατανάλωσης και της θερμογόνου δύναμης κάθε καυσίμου, δηλ. του πόσο «αποδίδει», να υπολογίσουμε ποιά ποσότητα καυσίμου θα χρειαστούμε για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες.

 

 

ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ:

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Το πετρέλαιο έχει θερμογόνο δύναμη 11,9 KWh/lt. Αυτό σημαίνει ότι ιδανικά με ένα σύγχρονο λέβητα υψηλής απόδοσης, με σωστή συντήρηση – ρύθμιση η ετήσια κατανάλωση καυσίμου θα είναι 375 ευρώ (τιμή πετρελαίου στα 1,15 ευρώ/λίτρο)

ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Οι υπολογισμοί για το υγραέριο (LPG) θα γίνουν με την ίδια λογική όπως και παραπάνω. Το υγραέριο έχει θερμογόνο δύναμη περίπου 6,61 KWh/lt και η απόδοση των σύγχρονων συστημάτων καυστήρα – λέβητα υγραερίου φτάνει το 99%. Άρα σε ετήσια βάση θα έχουμε: 322 ευρώ (μέση τιμή υγραερίου 0,6ευρώ/λίτρο)

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τα κλιματιστικά είναι συσκευές ιδιαίτερα αποδοτικές. Και αυτό διότι λόγω του βαθμού απόδοσής τους (1,5 – 2 για τα συμβατικά, γύρω στο 4 για τα κλιματιστικά με inverter) καταναλώνουν λιγότερο συγκριτικά ρεύμα για την παραγωγή θερμικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι στο δικό μας παράδειγμα για να θερμάνουμε όλο το διαμέρισμα θα χρειαστούμε 390 ευρώ (με μέση τιμή ρεύματος στα 0,18ευρώ/kWh).

ΠΕΛΛΕΤ

Η θερμογόνος δύναμη των πέλλετ δεν είναι σταθερή αλλά παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις, κυρίως ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα των πέλλετ που θα προμηθευτούμε. Μία μέση τιμή πάντως είναι 5 KWh/ Kg. Αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώσουμε 227,5 ευρώ/έτος (τιμή πέλλετ 300ευρώ/τόνο) στο συγκεκριμένο παράδειγμα.

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΦΡΕΟΝ – ΦΑΝ ΚΟΙΛ

Βασικό χαρακτηριστικό των αντλιών θερμότητας, το οποίο καθορίζει και το κόστος λειτουργίας κάθε συστήματος, είναι ο συντελεστής απόδοσης COP (Coefficient Of Performance). Πρόκειται για το λόγο της θερμικής ισχύος που το σύστημα αποδίδει προς την ηλεκτρική ισχύ που καταναλώνει.
Για το συγκεκριμένο σύστημα, το χαρακτηριστικό του είναι η υψηλή απόδοση και η ελαχιστοποίηση των απωλειών από ενδιάμεσους εναλάκτες.
Το ετήσιο κόστος θέρμανσης θα είναι στα 210 ευρώ (με μέση τιμή 0,18/kWh)

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ

Τα ενεργειακά τζάκια χωρίζονται, όπως και οι σόμπες πέλλετ, σε δύο κατηγορίες: τα αερόθερμα και τα τζάκια καλοριφέρ ενώ και στις δύο περιπτώσεις ο βαθμός απόδοσης μπορεί να φτάσει και το 80%.
Έτσι για το παράδειγμα μας με ένα τζάκι καλοριφέρ το ετήσιο κόστος θέρμανσης θα φτάσει στα 220 ευρώ (κόστος αγορά ξύλων 110 ευρώ/τόνο).

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΘΕΡΜΟΠΟΜΠΟΥΣ

Στην περίπτωση της ηλεκτρικής θέρμανσης το ετήσιο κόστος θα ξεπεράσει τα 630 ευρώ (τιμή ρεύματος 0,18/kwh).

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι παραπάνω υπολογισμοί αφορούν αποκλειστικά το κόστος της κατανάλωσης καυσίμου και όχι το συνολικό κόστος της θέρμανσής μας (τοποθέτηση συστήματος/συντήρηση).
Έτσι, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι, εν τέλει, τα επι μέρους χαρακτηριστικά κάθε καταναλωτή θα δώσουν την τελική απάντηση στο ποια λύση είναι μακροπρόθεσμα συμφέρουσα.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος καταναλωτής έχει μικρές ανάγκες σε θέρμανση τότε θεωρείται ασύμφορο να προβεί στην εγκατάσταση ενός συστήματος με μεγάλο αρχικό κόστος διότι πολύ δύσκολα θα κάνει απόσβεση. Αντιθέτως, στην περίπτωση που θέλουμε να καλύψουμε πολλά τετραγωνικά και σχετικά μεγάλες ανάγκες σε θέρμανση, η αλλαγή καυσίμου, από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή κάποιο άλλο εναλλακτικό καύσιμο, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να θεωρηθεί ακόμη και επιτακτική καθώς η εξοικονόμηση είναι υψηλή και η απόσβεση γίνεται γρήγορα.
Επίσης, πρέπει κανείς να εξετάσει το συνδυασμό μορφών θέρμανσης. Να έχει δηλαδή, πιθανόν, κάποια «θέρμανση βάσης» (ειδικά εάν υπάρχει ήδη εγκατάσταση και δεν μπορεί ή δεν συμφέρει να προχωρήσει σε αλλαγή)και να συμπληρώνει σε επιμέρους χώρους ή για κάποιες ώρες της ημέρας με μια εναλλακτική μορφή θέρμανσης. Επίσης όταν αναφερόμαστε σε συστήματα που καίνε ρεύμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί αν ξεφύγουμε την βαθμίδα χαμηλής χρέωσης ή τις τιμολογιακές αλλαγές ανά περιόδους που εφαρμόζει ο πάροχος.

Related Posts

Passive Houses
Architecture / Articles /

Passive Houses

Στον κόσμο της βιώσιμης αρχιτεκτονικής, το πρότυπο του Passive House αναδεικνύεται ως μια επαναστατική δύναμη, αναδιαμορφώνοντας την προσέγγισή μας στην…