Συνέδριο « Αρχιτεκτονική & Τουρισμός » —
Το συνέδριο αυτό αποτέλεσε την μετεξέλιξη διοργανώσεων που είχαν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου….
Η μελέτη χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Κρήτη 2014-2020», ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσής της είναι οι επτά μήνες. Σχετική προγραμματική σύμβαση έχουν υπογράψει ο Δήμος Ρεθύμνου, η Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η σημασία του συγκεκριμένου έργου είναι τεράστια για ολόκληρο τον νομό Ρεθύμνου που προσδοκά την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου χώρου που θα στεγάσει το σημαντικότατο αρχαιολογικό πλούτου της Π.Ε. Ρεθύμνου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Μέχρι σήμερα μέρος του αρχαιολογικού θησαυρού του νομού στεγάζεται προσωρινά στην αίθουσα του «Αγίου Φραγκίσκου» στην Παλιά Πόλη. Υπενθυμίζεται ότι η έκταση που προορίζεται για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου βρίσκεται στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου (εκεί που σήμερα στεγάζεται το ΚΤΕΛ). Το κτίριο του μουσείου πρέπει να εντάσσεται στο περιβάλλον και να ακολουθεί τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Κατά το σχεδιασμό του θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η άμεση οπτική επαφή του με τη Φορτέτζα.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη διακήρυξη, πρέπει να μελετηθεί η τοποθέτηση σήμανσης στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του μουσείου, που θα διευκολύνει τον προσανατολισμό και την κίνηση των επισκεπτών. Πρέπει ακόμη να περιληφθεί και σήμανση για την κίνηση και εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.