Nautilux / Ένα επιβλητικό Resort στο Ρέθυμνο
Άρθρο από την έντυπη έκδοση Τεύχος 14Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα δεσπόζει στα Φαλάσαρνα Κισσάμου...
Το αρχιτεκτονικό γραφείο ARENV VARDAKIS&PARTNERS ανέλαβε το σχεδιασμό του νέου 5* παραλιακού ξενοδοχείου Nautilux στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Η μοναδική τοποθεσία του, ο σπειροειδής αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του και η ιδιαίτερη φιλοσοφία του σε επίπεδο φιλοξενίας και παροχής υπηρεσιών αποτελούν τους βασικούς άξονες ενός «υβριδικού» μοντέλου, που διαφοροποιεί σημαντικά το ξενοδοχειακό συγκρότημα από τα υπόλοιπα καταλύματα της περιοχής και το καθιστά μια ενδεδειγμένη πρόταση για αξέχαστη διαμονή στο νησί της Κρήτης.
Με ένα μοναδικό σχεδιασμό, που παραπέμπει στο σχήμα του ναυτίλου, ο ενιαίος κτιριακός όγκος του ξενοδοχείου μοιάζει να κυλάει πάνω στο ίχνος μιας σπείρας, με κέντρο την «αυλή» στην οποία κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει το υγρό στοιχείο, συνδετικό του περιβάλλοντος χώρου με την ακτή.
Η ιδιαίτερη τυπολογικά οργάνωση των χώρων, των κινήσεων και των οπτικών φυγών σε μια σύνθεση τοξοειδών και αξονικών χαράξεων παράγει ανισόσταθμα επίπεδα, εναέριες διαδρομές, διάφανες επιφάνειες, εσωτερικούς κήπους, κυματιστές και διάτρητες οροφές, δημιουργώντας χώρους που ρέουν και φέρνουν το παιχνίδισμα φωτός–σκιάς στην καρδιά του κτιρίου. Όλα αυτά προσφέρουν στον χρήστη–επισκέπτη την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας και των πολλαπλών επιλογών κίνησης και θέασης.
Διάχυτη είναι η ηρεμία και η χαλάρωση που αποπνέουν η γεωμετρία, η κλίμακα και ο σχεδιασμός των κοινόχρηστων εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Η «αγκαλιά» της κρητικής φιλοξενίας αποτέλεσε τη κεντρική έμπνευση σχεδιασμού του κτιρίου, το οποίο περιβάλλει και αγκαλιάζει, ενώ παράλληλα απελευθερώνει σώμα και πνεύμα οδηγώντας προς την ακτή, το πέλαγος, το ταξίδι.
Στο δυτικό άκρο της Κρήτης, τα Φαλάσαρνα Κισάμου, βρίσκεται το αρχιτεκτονικό ντεμπούτο του Akra Studio (η σύμπραξη του γραφείου Μαντώ Σαμίου και Δημοσθένης Κούρος), το ξενοδοχειακό συγκρότημα των τριών ισόγειων όγκων NOMAS.
Τρεις γραμμικοί όγκοι σχεδιάζονται λιτά, εξολοκλήρου στο επίπεδο του εδάφους, για να φιλοξενήσουν τα δωμάτια των επισκεπτών (4 δωμάτια 100 τ.μ. και 4 δωμάτια 80 τ.μ.), μια βίλα 200 τ.μ., χώρο υποδοχής, εστιατόριο, χώρο εστίασης, δωμάτια προσωπικού και βοηθητικούς/αποθηκευτικούς χώρους.
Τα δύο συγκροτήματα τοποθετούνται συνευθειακά, στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου.
Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού αποτελεί η διατήρηση της ανθρώπινης κλίμακας, ο αρμονικός συνδυασμός υλικών και η μετάφραση της παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής μέσα από μία σύγχρονη οπτική. Οι αναφορές στην παράδοση συναντώνται στις λιτές, καθαρές γραμμές, στη γραμμικότητα των ογκοπλασιών, στον ρυθμό των ανοιγμάτων, στις εσοχές και εξοχές, στα διάτρητα στοιχεία, στη χρωματική παλέτα, στα υλικά, στις υφές και κυρίως στον τρόπο διαχείρισης της μετάβασης από τους κλειστούς στους ανοιχτούς χώρους.
Σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού είναι η έμφαση στην ειλικρίνεια των υλικών μέσω της διαμόρφωσης της φέρουσας κατασκευής από σκυρόδεμα και πέτρα. Τα κύρια υλικά είναι οπλισμένο σκυρόδεμα, λιθοδομή από τοπική πέτρα, φυσικά επιχρίσματα όπου απαιτείται, μασίφ ξύλο, συμπαγή πέτρινα στοιχεία, μάρμαρο και οξειδωμένο μέταλλο (cor-ten).