Kokkinakis Stone & Porcelain
Η επιχείρηση Kokkinakis Stone & Porcelain έχει την έδρα της στα Χανιά Κρήτης και ασχολείται με μάρμαρα, γρανίτες, χαλαζιακά αναλαμβάνοντας…
Τι βρήκε το απίστευτο ελληνικό δαιμόνιο να ανασύρει από τη φιλοσοφία της Δανίας για να αντιπαλέψει τον κορωνοϊό, την απομόνωση και την καραντίνα; Και να σου πούμε Hygge, σάμπως θα καταλάβεις; Και όμως, αν το καλοσκεφτείς, κάπως έτσι εξηγείται πώς στα καλά καθούμενα αυξήθηκαν οι ιντερνετικές παραγγελίες στα κεριά, στις κουβέρτες, τα μαξιλάρια και τις ζεστές σοκολάτες… Κανείς δεν περίμενε το Hygge, Χούγκα όπως κανονικά προφέρεται, να αποκτήσει δυναμική θέση στη ζωή του Έλληνα. Ναι, μπορεί να υπήρχε εδώ και χρόνια… αλλά ο Covid Survivor, δηλαδή ο θρυλικός Έλληνας μαχητής (που επιβιώνει παντού), ξέρει να χρησιμοποιεί σωστά την κατάλληλη φιλοσοφία, στην κατάλληλη στιγμή με την κατάλληλη αφορμή!
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που “Το Βιβλίο του Hygge – Ο Δανέζικος Τρόπος Να Ζεις Καλά”, του Μάικ Βάικινγκ αποτελεί Παγκόσμιο Best Seller και έχει μεταφραστεί σε 36 γλώσσες! Σύμφωνα με άρθρο του “Guardian” το “Hygge”, εκτός από βιοθεωρία, είναι και κάτι σαν μια μικρή συνωμοσία μεταξύ των Δανών. “Hygge” μπορεί να είναι μια νύχτα με ζεστή σοκολάτα και φίλους σε ένα δωμάτιο με τζάκι και φωτισμό κεριών ή μπορεί να είναι μια ποδηλατάδα και ένα απρογραμμάτιστο πικ νικ μεταξύ συναδέλφων που τέλειωσαν νωρίς από τη δουλειά τους!
Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;
Η φιλοσοφία αυτή ξεκινάει από την πιο απλή στιγμή: τα βλέπεις όλα με άλλο μάτι! Καταρχάς πρέπει να καλομαθαίνεις τον εαυτό σου με κάθε ευκαιρία. Η ευτυχία βρίσκεται στις μικρές στιγμές! Μαθαίνουμε να μπλοκάρουμε κάθε σκέψη που δημιουργεί εκνευρισμό, ένταση ή άσχημο συναίσθημα. Και οι Έλληνες – που σαν ιδιοσυγκρασίες έχουν μάθει να ζουν σε υψηλούς τόνους- μπορεί στην αρχή να δυσκολεύονται, αλλά άμα πετύχουν την πρώτη σκέψη (ακριβώς επειδή το έχουν μεγάλη ανάγκη) μετά το καθιερώνουν!
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ; ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟΝ . . .
1ον Βάζουμε κεριά παντού. Κάθε Δανός καίει περίπου έξι κιλά κεριών τον χρόνο και καταναλώνει περίπου τρία κιλά μπέικον ετησίως.
2ον Δημιουργούμε με γεύσεις, αγγίγματα, υφάσματα και υλικά, την αίσθηση της οικειότητας και της θαλπωρής στον χώρο: τόσο διακριτή όμως, που να τη νιώθεις να σου επιβάλλεται.
3ον Αφήνεις μια χαραμάδα στο παράθυρο για να κυκλοφορεί ελεύθερη η ενέργεια και να εναλλάσσεται, να μη μένει ίδια και στείρα.
4ον Χρειάζεστε πάση θυσία γλυκό, απαλό, σωστό φως.
5ον και σημαντικότερο; Παίρνουμε το Ξύλινο Κουτί Άμεσης Δράσης Hygge και το γεμίζουμε: χαρτί και μολύβι, αγαπημένη ταινία, το τσάι στο οποίο έχεις αδυναμία, μάλλινες κάλτσες, κουβέρτα, βιβλίο και ξύλλα κανέλας.
Μαρκάρεις στο κέντρο κι ένα κεραμικό σκεύος τσαγιέρας για να απλώσει την καταπραϋντική μυρωδιά στον χώρο! Η επαφή με τα υλικά της φύσης (όπως είναι τα κεραμικά και τα ξύλα) θεωρείται πολύ σημαντική. Κι είμαστε δίπλα σε μια φωτιά, με τα ξύλα στο τζάκι, τα οποία βγάζουν, εκτός από τον απαλό μονότονο ήχο, και τη χαρακτηριστική εκείνη μυρωδιά του καμένου ξύλου. Ξαφνικά, η προσμονή αυτής της Hygge εμπειρίας μπορεί να μεταμορφώσει την ημέρα σου με τρόπο που δε θα τον πιστεύεις και που θα σου καλλιεργήσει τη συνήθεια μιας ευδαιμονίας ”εφικτής”.