3D Visualisation
ΜΈΣΩ ΤΟΥ ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΎ, ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΈΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΝΑ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΟΎΝ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΆ ΜΕ ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ, ΕΝΏ ΔΙΕΥΚΟΛΎΝΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΛΎΣΕΩΝ!…
ΚΑΤΟΙΚΊΑ ΣΤΗΝ ΝΌΤΙΑ ΚΡΉΤΗ
Θέση έργου/μελέτης: Εκτός Οικισμού Σελλιά – Θέση “Πληγορούματα” Δήμος Aγίου Βασιλείου – Νομός Ρεθύμνου
ΤΟ ΕΡΏΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΈΤΕΙ ΤΟ ΈΡΓΟ ΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΕΞΉΣ:
Πώς θα δημιουργηθεί μια αρχιτεκτονική πρόταση που το κτιριολογικό της πρόγραμμα θα «φυτρώσει» σε έναν συγκεκριμένο τόπο, σεβόμενη τις ιδιαιτερότητές του;
Το αυστηρό κρητικό τοπίο, από την μία λοιπόν, με τα χρώματά του, το κλίμα, τους δυνατούς βορειοδυτικούς ανέμους, την χλωρίδα του κ.λπ. Από την άλλη, οι ανάγκες ενός ζευγαριού από την Γαλλία, που θα φιλοξενεί φίλους, αλλά και θα ενοικιάζει την κατοικία, κρατώντας, όμως, ένα τμήμα της για παράλληλη συγκατοίκηση με τους ενοικιαστές. Όλα αυτά με ένα οικονομικό budget.
Η απάντηση που δόθηκε στο αρχικό ερώτημα βασίστηκε σε μια ισόγεια, προστατευμένη από τον άνεμο εσωτερική αυλή, ανοιχτή στην νότια θέα της θάλασσας. Γύρω από αυτήν την αυλή περιστρέφονται οι χώροι διημέρευσης, δυο υπνοδωμάτια και μια μικρή δεξαμενή δροσισμού. Η κεντρική είσοδος προστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους με μια πυκνή συστοιχία πεσσών.
Ο όροφος φιλοξενεί το master bedroom με πρόσβαση από εσωτερικό και ανεξάρτητο εξωτερικό κλιμακοστάσιο. Το δώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά και από τους κατοίκους του ισογείου. Εκεί, υπάρχουν βοηθητικοί χώροι, τεχνικό «πάρκο» για τους ηλεκτρομηχανολογικούς εξοπλισμούς, ταρατσόκηποι, πέργκολα με μικρό υπαίθριο καθιστικό.
Είναι ένα έργο που «φύτρωσε» στον τόπο, για να υπηρετήσει, σεμνά, την καθημερινή ζωή των κατοίκων του.
Η στόχευση αυτή υπηρετείται και από την επιλογή των υλικών (εμφανές σκυρόδεμα στο ταβάνι με εμφανή τον ξυλότυπο, λειασμένο μπετόν στα δάπεδα, ποδιές, σοβατεπί και κλιμακοστάσια από μάρμαρο).
Ο χρωματισμός είναι ενιαίος εσωτερικά και εξωτερικά στους τοίχους, αφήνοντας τα δάπεδα και τα ταβάνια στην φυσική χρωματική παλέτα του σκυροδέματος εσωτερικά. Ακολουθώντας την ρήση του Αγίου Αυγουστίνου «Η ομορφιά είναι η έκλαμψη της αλήθειας» που υιοθετήθηκε από τον Mies van der Rohe, οι ανάγκες των κατοίκων, η ιδιαιτερότητα του τόπου και οι τεχνικές δυνατότητες της εποχής μας δημιούργησαν αυτό το έργο.
Έτσι, η υπέροχη θέα στο Λιβυκό Πέλαγος δεν διακόπτεται από κάθετα δομικά στοιχεία, κάνοντας εκτενή χρήση των δυνατοτήτων του προβόλου από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Όλα τα ανοίγματα προστατεύονται από τις λασποβροχές με προστέγαστρα, μικρά και μεγάλα.
Οι συστάδες των τετράγωνων κολώνων προστατεύουν αποτελεσματικά την κύρια είσοδο από τους δυνατούς βορειοδυτικούς ανέμους. Το ίδιο κάνει και η κεντρική αυλή της οποίας η σκεπασμένη με βουκαμβίλια καλαμωτή οροφή, εκτονώνει βιοκλιματικά τον θερμό αέρα.
Η μικρή αξονικά τοποθετημένη βορράς-νότος πισίνα, βοηθάει την διαδικασία αυτή, δροσίζοντας τον αέρα. Επίσης, τονίζει τον άξονα αυτόν η οπτική διαπερατότητα που ενοποιεί την θέα της θάλασσας, την πισίνα, την εσωτερική αυλή, την κουζίνα, το μποστάνι και την θέα των βουνών βόρεια, δια μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων της κουζίνας.
Προβλέπεται δυτικά, ένας κάθετος πράσινος κήπος που θα προστατεύει από τον δυνατό κρητικό ήλιο τα ανοίγματα και τους τοίχους του living – room.
Στο δώμα εκτός από έναν μικρό ταρατσόκηπο, προβλέπεται μια θέση φύτευσης ελιάς που θα δώσει μια οπτική φυσική συνέχεια με τους γύρω ελαιώνες του τόπου.
Εσωτερικά υπάρχουν μικρές αρχιτεκτονικές «πινελιές» που ενοποιούν περαιτέρω το έργο με τον τόπο όπως:
Στο ισόγειο ανατολικό μπάνιο του υπνοδωματίου, το ντους έχει μια ανοικτή πρόσβαση σε κηπάριο, περίκλειστο με διάτρητο τοίχο για την απόλαυση της διαδικασίας του ντους σε επαφή με την φύση.
Επίσης, υπάρχουν στοχευμένα ανοίγματα στα υπνοδωμάτια, κεντραρισμένα με την θέση του κεφαλιού του χρήστη, που του επιτρέπουν την θέαση της φύσης μόλις ξυπνήσει.
Προβλέπονται παραγωγικές καλλιέργειες γύρω από την κατοικία.
Νότια αμπελώνας και βόρεια, σε λειτουργική σχέση με την κουζίνα, κρητικό μποστάνι και κρητικά μυρωδικά!
Οι φυτεύσεις αυτές «δένουν» το έργο με τον τόπο, δίνοντάς του τον χαρακτήρα αγροικίας τυπικής της κρητικής αρχιτεκτονικής! Μια σύγχρονη κρητική αγροικία, λοιπόν, που «δεν λέει ψέματα» άρα είναι «όμορφη» σύμφωνα με την ρήση.
Ένα έργο που εξειδικεύει την σύγχρονη κατοίκηση στον τραχύ και πανέμορφο τόπο της νότιας Κρήτης …
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΈΣ ΈΡΓΟΥ
Αρχιτέκτων: Στέφανος Σκανδάλης, Αρχιτέκτων μηχανικός
Στατική μελέτη: Ιωάννης Τζανακάκης, Πολιτικός μηχανικός
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Αντώνιος Μαράκης, Ηλεκτρολόγος μηχανικός
Κατασκευή: Ikodomi S.A.
Επίβλεψη: Ikodomi S.A.
Εσωτερική διακόσμηση: Στέφανος Σκανδάλης, Αρχιτέκτων μηχανικός
Αρχιτεκτονική τοπίου: Στέφανος Σκανδάλης, Αρχιτέκτων μηχανικός
Μελέτη φωτισμού: Στέφανος Σκανδάλης, Αρχιτέκτων μηχανικός
Φωτογραφία: Δήμητρα Σταθοπούλου
Οπλισμένο σκυρόδεμα: Ζαχαρίας Βελονάκης
Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις: Ευάγγελος Ζυβραγουδάκης
Υδραυλικές εγκαταστάσεις: Κώστας Κουρμούλης
Κατασκευές αλουμινίου: Νεκτάριος Ζαχαριουδάκης