3D Visualisation
ΜΈΣΩ ΤΟΥ ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΎ, ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΈΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΝΑ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΟΎΝ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΆ ΜΕ ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ, ΕΝΏ ΔΙΕΥΚΟΛΎΝΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΛΎΣΕΩΝ!…
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει όλο και περισσότερο στις ζωές μας, τόσο ενισχύεται η ανησυχία σε επίπεδο κατάχρησης αλλά και αντικατάστασης και ανατροπής των τωρινών μας σταθερών. Μεγάλη είναι η ανησυχία σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας και την επικείμενη εξαφάνιση ή τον περιορισμό καθηκόντων αρκετών επαγγελμάτων, ένα εκ των οποίων και αυτό του σχεδιαστή – διακοσμητή και αρχιτέκτονα.
Όπως και σε κάθε άλλο τομέα, έτσι και στον τομέα του σχεδιασμού οι γνώμες διίστανται. Οι απόψεις, πως εργασίες λιγότερο δημιουργικές μπορούν να αυτοματοποιηθούν και να δώσουν χώρο στο δημιουργικό κομμάτι, ή προχωρώντας ακόμα περισσότερο να αυτοματοποιηθεί και το δημιουργικό σκέλος, είναι από τις επικρατέστερες.
Είναι γεγονός πως μέσα στα χρόνια έχουν επέλθει αρκετές τεχνολογικές αλλαγές, οι οποίες αρχικά αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία, αλλά τελικά έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι και βοηθητικό εργαλείο του σχεδιαστή, όπως για παράδειγμα η μετάβαση από τον σχεδιασμό με ραπιτογράφους στο χαρτί στο σύστημα CAD στον υπολογιστή. Θα ήταν σκόπιμο λοιπόν, να εξετάσουμε λίγο περαιτέρω το φαινόμενο αυτό του AI, σε ό,τι αφορά τα θέματα του σχεδιασμού και πιο συγκεκριμένα του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής των εσωτερικών χώρων.
Ιδιαίτερα βοηθητική, μπορεί να σταθεί η τεχνητή νοημοσύνη σε ό,τι αφορά την εξατομίκευση, συμβάλλοντας στην δημιουργία σχεδίων προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τα θέλω του εκάστοτε πελάτη. Αναλύοντας τα εισαγόμενα δεδομένα των αναγκών και των προτιμήσεων των πελατών, το εργαλείο του AI μπορεί να προσφέρει σχεδιαστικές ιδέες προοριζόμενες να καλύψουν τις απαιτήσεις αυτές.
Επιπλέον, η δυνατότητα του ΑΙ να έχει στιγμιαία πρόσβαση σε τεράστιες βάσεις δεδομένων όπως εκείνες των επιπλών, διακοσμητικών και λοιπών χρηστικών παραγόντων στον τομέα του σχεδιασμού, συγκρίνοντας τιμές και ποιότητες, λύνει τα χέρια τόσο του πελάτη όσο και του σχεδιαστή. Ένας ακόμα τομέας, στον οποίο έχει σημαντικό αντίκτυπο η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση. Εξοικονομώντας χρόνο, οι σχεδιαστές θα μπορούν να πειραματιστούν με μεγαλύτερη ευκολία πάνω στα τρισδιάστατα μοντέλα, δημιουργώντας διαφορετικές και ποικίλες συνθέσεις. Η συγκεκριμένη παροχή έκτος από την βοήθεια που θα παρέχει στους σχεδιαστές, προσφέρει και στους πελάτες μια πιο ολοκληρωμένη και ευανάγνωστη πρόταση, ειδικότερα μέσω του συστήματος της Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality).
Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης σαφώς έχει προχωρήσει και σε ό,τι αφορά τις έξυπνες οικιακές συσκευές τις οποίες συναντάμε όλο και πιο συχνά.
Δίνεται η δυνατότητα στους σχεδιαστές να δημιουργούν διαφορετικά σενάρια σχεδιασμού και στους χρήστες του χώρου να ελέγχουν εύκολα και να εναλλάσσουν τις συνθήκες του περιβάλλοντός τους χώρου, όπως ο φωτισμός, η θερμοκρασία και η ασφάλεια.
Βέβαια, προκειμένου να επωφεληθούμε όλων των παραπάνω αναγκαία προϋπόθεση είναι η σωστή και επαρκής γνώση διαχείρισης του AI. Είναι σημαντική για τους σχεδιαστές η κατανόηση της λειτουργίας των εργαλείων που χρησιμοποιούν, προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο της διαδικασίας σχεδιασμού.
Ερχόμενοι στο μείζον ζήτημα της δημιουργικότητας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι αδύνατον η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα
Παρόλη την χρησιμότητά της ως σχεδιαστικό εργαλείο, η τεχνητή νοημοσύνη λόγω του ότι συλλέγει πληροφορίες από ό,τι έχει προηγηθεί και σχεδιάζει βάσει αυτών, αδυνατεί στο να σχεδιάσει κάτι πρωτότυπο.
Ένα ακόμη ανθρώπινο χαρακτηριστικό το οποίο το ΑΙ δεν διαθέτει, είναι η ευαισθησία. Η έλλειψη συναισθήματος καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο τον σχεδιασμό, αφού κομμάτια όπως η ψυχοσύνθεση του πελάτη, η σύνδεση του έργου με τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και με ό,τι άλλο περιβάλλει ευρύτερα το έργο δεν λαμβάνονται υπόψη. Ο συνδυασμός πληροφοριών από τομείς όπως η τέχνη, το design, η ψυχολογία, ακόμα και η κοινωνιολογία, είναι απαραίτητος προκειμένου να αποκαλέσουμε ένα σχέδιο, ένα project πετυχημένο.
Η συζήτηση περί τεχνητής νοημοσύνης είναι μεγάλη και τα επιχειρήματα περί προτερημάτων και μειονεκτημάτων πολλά. Το μέλλον είναι μπροστά μας για να δούμε την εξέλιξη και τα αποτελέσματά της, ελπίζοντας πως είναι εδώ για να διευρύνει το έργο μας και όχι να το αντικαταστήσει.