Tractus Design & Construction
Ένα απλό κτίριο, δυο πλατείες, ένα μουσείο και πέντε εστιατόρια δεν αποδίδουν απλά μια αρχιτεκτονική αλλά μια ολόκληρη πόλη. Ένας…
Η ανάπλαση του Κουμ Καπί είναι εν δυνάμει ένα έργο ορόσημο. Και οι αρχιτεκτονικές – αστικές προκλήσεις είναι αυτές που το καθιστούν ορόσημο.
Το 1ο πανελλαδικό βραβείο και οι πλατφόρμες μέσα στην θάλασσα είναι η πρώτη έκπληξη.
Και η συνέχεια έρχεται με την αρχιτεκτονική μελέτη που προβλέπει το παραμελημένο σήμερα παραλιακό μέτωπο να προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία στη συνέχεια της διαδρομής ανατολικά του Ενετικού λιμανιού και ένα ζωτικό δημόσιο χώρο προσβάσιμο σε όλους. Ο Δημήτρης Τσακαλάκης διακεκριμένος αρχιτέκτων και Καθηγητής μας ξεδιπλώνει το σκεπτικό της μελέτης με όλα τα σημεία αιχμής που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και σαν μετασχηματιστής αναγέννησης για όλη την γειτονιά του Κουμ Καπί… που θα την έβαζε σε μια εντελώς καινούργια τροχιά…
Βρισκόμαστε σε μια ευτυχή συγκυρία για το Κουμ Καπί και στην ανάπλασή του; Και μάλιστα μια ανάπλαση που έχει αποσπάσει 1ο Πανελλαδικό Βραβείο; Αυτή θα υλοποιηθεί;
Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί ξεκίνησε με την διενέργεια του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού το 2013, στον οποίο η ομάδα μας απέσπασε το 1ο βραβείο και στη συνέχεια το Δεκέμβριο του 2015 προσκληθήκαμε για την υπογραφή σύμβασης, για την εκπόνηση της μελέτης. Σήμερα, βρισκόμαστε στο στάδιο όπου έχει εγκριθεί η Οριστική Μελέτη και θα ακολουθήσει η Μελέτη Εφαρμογής. Μετά την ολοκλήρωσή της θα μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο και να αρχίσει η υλοποίησή του.
Πόσο σημαντική θεωρείτε την σχεδιαζόμενη ανάπλαση του Κουμ Καπί;
Το έργο είναι σημαντικό, γιατί δεν θα συμβάλει μόνο στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής αλλά θα προσθέσει στην πόλη ένα ποιοτικό δημόσιο χώρο με περισσότερες λειτουργικές δυνατότητες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Ο βασικός άξονας του σχεδιασμού, ποιος είναι;
Κεντρικό στοιχείο της πρότασης είναι η ενίσχυση της σχέσης της στάθμης του δαπέδου του χώρου με τη θάλασσα και την παραλία, διατηρώντας το διακριτό χαρακτήρα σε αστικό και φυσικό. Αυτό επιτυγχάνεται με τον ιδιαίτερο τρόπο που σχεδιάζονται οι προσβάσεις στη θάλασσα στο τμήμα που δεν υπάρχει αμμουδιά. Στις διαμορφώσεις αυτές που περιλαμβάνουν και πλατφόρμες μέσα στη θάλασσα θα προσφέρεται η δυνατότητα για κολύμβηση που θα υποστηρίζεται με υποδομές αποδυτηρίων, ντους και w.c.
Δυστυχώς, η πρώτη κατάβαση στην περιοχή της Πύλης της Άμμου με μια σκάλα-κερκίδα δεν εγκρίθηκε από την Εφορία Αρχαιοτήτων και το ΚΑΣ, ενώ το είχαμε συζητήσει με την υπηρεσία και αρχικά ήταν θετική.
Η αναγέννηση των επιμέρους αστικών χώρων μπορεί να αποτελέσει ένα εφικτό και προσιτό πλάνο;
Η υπάρχουσα παραλία στο ανατολικό άκρο που έχει μειωθεί αρκετά από τη διάβρωση θα επεκταθεί με προσάμμωση και θα προστατευθεί με τη κατασκευή υφάλων. Πιστεύουμε ότι η δυνατότητα κολύμβησης με καλές συνθήκες σε ένα αστικό περιβάλλον, όχι μόνο στη παραλία που θα επεκταθεί, αλλά και σε άλλα σημεία του μετώπου είναι κάτι που δεν το διαθέτουν άλλες πόλεις και μαζί με την ανάπλαση θα συμβάλουν αποτελεσματικά στη αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών κατοίκησης της γειτονιάς του Κουμ Καπί, που αν και βρίσκεται σε προνομιακή θέση, τώρα είναι υποβαθμισμένη.
Ποιους πυλώνες εκτιμάτε ότι θα πρέπει να έχει αυτή η ανάπλαση για να πετύχει τον σκοπό της;
Να σέβεται τη κλίμακα και το χαρακτήρα της περιοχής και να επιχειρεί τη συνύπαρξη με ένα σύγχρονο ύφος, καθώς η Αρχιτεκτονική οφείλει να εκφράζει την εποχή της και όχι μόνο το παρελθόν. Άλλωστε η νοοτροπία της μονομερούς προσκόλλησης στο παρελθόν, όπως έχουν επισημάνει και οι «εθνικοί μας ψυχαναλυτές», θεωρείται μια από τις παθογένειες που έχουν βλάψει τη χώρα γενικότερα. Είναι σημαντικό να πούμε ότι το έργο είναι στις πρώτες προτεραιότητες του Δήμου και ελπίζουμε ότι μετά από πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις θα προχωρήσει η υλοποίησή του άμεσα.
Για να πετύχει τον σκοπό της θα πρέπει να σέβεται την κλίμακα και το χαρακτήρα της περιοχής
FOCUS-IN
Οι σημαντικές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουμε για τον Δημήτρη Τσακαλάκη…
• Σπούδασε στο Catholic University of America της Ουάσιγκτων (1980-1984) και στο Universität Der Kunste (Πανεπιστήμιο των Καλών Τεχνών) του Βερολίνου (1984-1987).
• Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες αστικού σχεδιασμού, κτίρια διαφόρων χρήσεων, δημόσια και ιδιωτικά καθώς και διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
• Δημαρχείο Ιτάνου, 2001 (1ο βραβείο).
• Δημαρχείο Μακρύ Γιαλού, 2003 (2ο βραβείο).
• «Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάδειξη και επανάχρηση των δυτικών Νεωρίων και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου στο λιμάνι Ηρακλείου», 2010 (3ο βραβείο) Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός «Μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Σχίσματος Ελούντας», 2012 (1ο βραβείο).
• Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός «Ανάπλαση της λιμενικής ζώνης περιοχής Κουμ Καπί πόλης Χανίων», 2013 (1ο βραβείο).
• Το έργο του έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Biennale Βενετίας, Biennale Αρχιτεκτονικής Τοπίου Βαρκελώνης, Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων) και δημοσιευθεί σε αρχιτεκτονικές εκδόσεις και περιοδικά (Neues Bauen Heute, περιοδικά «Τεύχος», «Θέματα Χώρου + Τεχνών», κ.ά.). • Έχει δώσει διαλέξεις (Μουσείο Μπενάκη, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Αρχιτεκτονική Σχολή Βόλου, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου).
• Διδάσκει στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης από το 2005.
• Είναι μέλος της Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΚΑΜ από το 2017
Περιλαμβάνει και πλατφόρμες μέσα στη θάλασσα για κολύμβηση που θα υποστηρίζεται με υποδομές αποδυτηρίων και ντους