Follow us:

Hotel lighting

Άρθρο από την έντυπη έκδοση Τεύχος 08 Illum Light Κισσάμου 179, Χανιά Τ: 2821092439 www.illumlight.gr Συμβουλές για τον ξενοδοχειακό φωτισμό

Σε μία εποχή, όπου η τουριστική βιομηχανία εξελίσσεται ραγδαία, μια σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα, οφείλει να ακολουθεί αυτές τις εξελίξεις. Η λειτουργία της, δε βασίζεται μόνο στην απλή προσφορά φιλοξενίας, στην προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και εξυπηρέτησης, καθώς και στην εξασφάλιση άνεσης και ευημερίας στους πελάτες της.

5253

Έτσι λοιπόν, κοινόχρηστοι χώροι όπως οι χώροι υποδοχής των ξενοδοχείων (lobby, receptions) τα bar και τα εστιατόρια, αποκτούν ίση -αν όχι μεγαλύτερη- σημασία από ότι τα δωμάτια, καθώς αυτοί είναι η πρώτη εικόνα που έχει ο επισκέπτης, η οποία οφείλει να αντικατοπτρίζει το χαρακτήρα και την ταυτότητα όλου του ξενοδοχείου. Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε ξενοδοχειακή μονάδα καλείται να αναδείξει αυτούς τους χώρους. Ένα από τα εργαλεία για να επιτευχθεί αυτό είναι ο φωτισμός. Ο σωστός φωτισμός βοηθάει στη δημιουργία μιας θετικής πρώτης εντύπωσης στους επισκέπτες, μπορεί να αναδείξει τους χώρους εισόδου και υποδοχής, εστιάζοντας σε τυχόν ενδιαφέροντα αντικείμενα ή αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου, ενώ μπορεί να έχει και ρόλο “οδηγού” κίνησης εντός του ξενοδοχείου. Εκτός αυτού, ο φωτισμός αυτών των χώρων, μέσα από τη διαδικασία της μελέτης και του σχεδιασμού του, καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο: αυτόν του δημιουργού της κατάλληλης ατμόσφαιρας και του αισθήματος της άνεσης, της χαλάρωσης, της ηρεμίας και της ευχαρίστησης του επισκέπτη του ξενοδοχείου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο φωτίζεται ένας τέτοιος χώρος, μπορεί να βελτιώσει ή να καταστρέψει την εμπειρία ενός πελάτη. Γενικά, για να έχει ένα ξενοδοχείο σωστό και επαρκή φωτισμό, πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες φωτισμού ακόμα και στον ίδιο χώρο, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τη λειτουργία και τον χρήστη. Υπάρχει διαφορά στο φως που χρειάζεται το προσωπικό και στο φως που χρειάζονται οι πελάτες. Ο φωτισμός λοιπόν οφείλει να είναι πολυεπίπεδος και να προσφέρει διαφορετικά σενάρια χρήσης.

Πρέπει να υπάρχουν 3 επίπεδα φωτισμού στους χώρους ενός ξενοδοχείου και αυτά είναι:

• Ο γενικός ή διάχυτος φωτισμός (γενικός φωτισμός εσωτερικών, εξωτερικών χώρων, φώτα ασφαλείας)

• Φωτισμός εργασίας (Φώτα γραφείου, επιτραπέζια φωτιστικά, φώτα μπάνιων κλπ)

• Φώτα ανάδειξης (σημειακός φωτισμός ανάδειξης σημείων για αισθητικούς λόγους)

Ο σωστός συνδυασμός της χρήσης αυτών των επιπέδων φωτισμού, ο σωστός σχεδιασμός τους και η σωστή εναλλαγή της λειτουργίας τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα, που χρειάζεται ο κάθε χώρος και που αναζητούν οι επισκέπτες από ένα σύγχρονο ξενοδοχείο.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώροι υποδοχής, (lobbies, receptions), πρέπει να δημιουργούν ένα αίσθημα καλωσορίσματος στους επισκέπτες που να τους κάνει να νιώθουν οικεία. Προτείνεται η χρήση θερμού χρώματος φωτός, σε ό,τι έχει να κάνει με το γενικό φωτισμό. Καλό θα είναι να υπάρχει αρκετή ένταση φωτός, ώστε το προσωπικό να μπορεί να εξυπηρετήσει σωστά και οι επισκέπτες να μπορούν να κινηθούν με άνεση στους υπόλοιπους χώρους του ξενοδοχείου, χωρίς όμως να ενοχλεί. Πρέπει ο φωτισμός να είναι διακριτικός, ώστε να δημιουργεί μια αίσθηση ζεστασιάς θαλπωρής και χαλάρωσης. Για την αποφυγή φαινομένων θάμβωσης, καλό είναι οι πηγές φωτός να μην είναι άμεσα ορατές.

Σημεία ιδιαίτερης αισθητικής σημασίας ή ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και διακοσμητικά στοιχεία ή κατασκευές, καλό θα είναι να τονίζονται με κάποιο σημειακό φωτισμό που να τα αναδεικνύει, καθώς είναι το πρώτο σημείο επαφής των πελατών με το χώρο του ξενοδοχείου, και βοηθούν στο σχηματισμό όσο το δυνατόν θετικότερης πρώτης εντύπωσης. Για αυτούς τους λόγους, σε χώρους υποδοχής βλέπουμε πολύ συχνά χωνευτά φωτιστικά τύπου σποτ, τα οποία προσφέρουν πάρα πολλές δυνατότητες γενικού φωτισμού χωρίς να είναι άμεσα ορατά.

Οι χώροι των bar και των εστιατορίων είναι επίσης σημαντικοί για την εικόνα του ξενοδοχείου που σχηματίζει ένας επισκέπτης κατά τη διαμονή του. Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων διαφέρουν από τα κανονικά εστιατόρια, έχουν άλλη λειτουργία τις πρωινές ώρες, όπου σερβίρεται εκεί πρωινό, άλλη κατά τη διάρκεια της ημέρας, και άλλη τις βραδινές ώρες. Καλό είναι λοιπόν, ο σχεδιασμός του να λαμβάνει υπ όψιν αυτές τις διαφορές και να προσφέρει επιλογές για διαφορετικά σενάρια φωτισμού. Κατά τις βραδινές ώρες, Τα τραπέζια και οι υπόλοιποι χώροι που απευθύνονται στους πελάτες, απαιτούν μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Το φως θα πρέπει να είναι τόσο έντονο όσο χρειάζεται για την ανάγνωση των μενού και να είναι ευδιάκριτα τα πρόσωπα των ανθρώπων και ταυτόχρονα τόσο χαμηλός, ώστε να δημιουργεί μια αίσθηση ιδιωτικότητας. Από την άλλη, οι διάδρομοι, οι ζώνες υπηρεσιών και οι άλλοι τομείς δραστηριότητας πρέπει να φωτίζονται πιο έντονα. Κατά τις πρωινές ώρες, οι χώροι αυτοί δεν χρειάζονται τόσο πολύ την ατμόσφαιρα, οπότε πιο ψυχρά χρώματα φωτισμού ίσως εξυπηρετούν καλύτερα. Σε αυτούς τους χώρους συχνά χρησιμοποιούνται σποτ, φωτιστικά οροφής, πάνελ, γραμμικά φωτιστικά καθώς και προφίλ με ταινίες LED, καθώς προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία στον τρόπο φωτισμού, ενώ ορισμένοι σχεδιαστές, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο φωτισμό των τραπεζιών, μέσω της τοποθέτησης κρεμαστών φωτιστικών πάνω από κάθε τραπέζι, ή επίτοιχων φωτιστικών που να συγκεντρώνουν το φως στην επιφάνεια του τραπεζιού, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούνται και λύσεις με επιτραπέζια φωτιστικά με μπαταρία, που προσφέρουν αυτονομία και ευελιξία στη χρήση τους.

HOME LIGHTING

ΤΟ DESIGN ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟ

Ο τρόπος φωτισμού ένα σπίτι μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πως φαίνεται και στο τι αισθήματα προκαλεί στους χρήστες του. Το φώς είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται για τη δημιουργία ατμόσφαιρας σε ένα χώρο. Είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ενός ευχάριστου μέρους διαμονής ενώ παράλληλα, πρέπει να παρέχει το κατάλληλο φως που χρειάζεται για τις οικιακές λειτουργίες. Ένα φωτιστικό σώμα, εκτός από πηγή φωτισμού, όταν τοποθετηθεί σε ένα χώρο, εσωτερικό ή εξωτερικό, αποτελεί μέρος του σχεδιασμού του και τμήμα της διακόσμησης του. Σε πολλές περιπτώσεις λοιπόν, πολλά φωτιστικά σώματα έχουν ιδιαίτερο design, είναι σχεδιασμένα από κορυφαίους σχεδιαστές του χώρου και πολλές φορές, αρκετά σχέδια έχουν κερδίσει και βραβεία σχεδιασμού. Ένα φωτιστικό υψηλής αισθητικής, προιόν design, δεν είναι απαραίτητα απρόσιτο από οικονομικής πλευράς. Υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες ειδικεύονται στο σχεδιασμό φωτιστικών, μοναδικού design και υψηλής αισθητικής ποιότητας. Εμείς σαν illum light, μέσω της συνεργασίας με τέτοιες εταιρείες, προσφέρουμε μια μεγάλη γκάμα από φωτιστικά σώματα, επώνυμης κατασκευής, με ξεχωριστό σχεδιασμό, τα οποία μπορούν να δώσουν το “κάτι παραπάνω” σε αυτούς που πάντα ψάχνουν το “κάτι διαφορετικό” για το χώρο τους, σε προσιτές τιμές και πάντα έχοντας εναλλακτικές προτάσεις για οποιοδήποτε χώρο.

RETAIL LIGHTING

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΣΕ ΜΙΑ ΒΙΤΡΙΝΑ;

Η δύναμη του σωστού φωτισμού μπορεί να αναδείξει με μοναδικό τρόπο κάθε επαγγελματικό χώρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως εισέβαλε ως “must” στο στήσιμο ενός καταστήματος. Αυτό αποδεικνύει ότι στη γλώσσα της αρχιτεκτονικής επιστρατεύτηκε “ο άσσος στο μανίκι”. Και το αντίθετο βέβαια μπορεί να δυσφημίσει καίρια έναν επαγγελματικό χώρο. Πόσο επιζήμιος μπορεί να είναι ένας λάθος φωτισμός σε μια βιτρίνα καταστήματος; Η σωστή κίνηση είναι μία! Μια συνάντηση με τους ειδικούς στο Illum Light μπορεί στην κυριολεξία να μας ανοίξει τα μάτια.

Και ναι, bingo! O φωτισμός! Αλλά να έχει γίνει μελέτη και κατάλληλος σχεδιασμός. Και αυτό βασίζεται σε 4 τύπους φωτισμού:

• Tον γενικό φωτισμό (ambient lighting)

• Tον φωτισμό ανάδειξης (accent lighting)

• Tον αρχιτεκτονικό φωτισμό

• Tον φωτισμό δημιουργίας ειδικών εφέ

Η πρώτη εικόνα συνήθως μπορεί να είναι σαν την πρώτη εντύπωση: αδύναμη, αδιάφορη ή “τραβηχτική”. Δεν αρκεί να φωτίσεις μόνο τα εμπορεύματα, πρέπει να δημιουργηθεί μια φωτιστική σύνθεση που θα έχει εύρος, πολυμορφία και attitude. Τα ειδικά εφέ φωτισμού με χρήση χρωμάτων για παράδειγμα είναι ένα βασικό κόλπο για να αποκτήσουν σπιρτάδα και όγκο οι “τυφλές γωνίες” μιας βιτρίνας. Σημεία που δεν έχουν προϊόντα και είναι κενά, με αυτό τον τρόπο αποκτούν ένα ενδιαφέρον. Το ζήτημα που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ο σχεδιαστής φωτισμού είναι ο ημερήσιος διάχυτος έντονος φωτισμός.

Βιτρίνα: ο φωτισμός διαμορφώνεται ανάλογα με τη θέση και το φωτισμό του δρόμου και των γειτονικών καταστημάτων. Όσο πιο φωτισμένος είναι ο δρόμος τόσο περισσότερο φωτισμό απαιτεί η βιτρίνα. Μια περιήγηση στο Illum Light στην οδό Κισσάμου 179 στα Χανιά, μπορεί να δώσει μερικές βασικές ιδέες που αναδεικνύουν τη βιτρίνα. Γιατί στην ουσία η βιτρίνα τι είναι; Πρόκειται για το φωτεινό “πρόσωπο” στον κόσμο και στην πόλη! Κάνει τα κεφάλια να γυρνάνε!

 

ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΤΡΙΝΑ

Πρώτα από όλα ορίστε την ατμόσφαιρα που θέλετε να πετύχετε στο χώρο: λιτή, λαμπερή, ρομαντική, μονοχρωματική. Σημαντικό βήμα; Τα όπλα, δηλαδή τα αξεσουάρ φωτισμού, που σας δίνουν ειδικές δυνατότητες να φέρετε στο επίκεντρο τα προϊόντα ή συγκεκριμένες γωνίες της βιτρίνας:

• Tα φωτιστικά τύπου spotlights

• Oι φωτεινές δέσμες

• Oι φωτιστικές μπάρες φανερές ή κρυφές

Όλα αυτά μπορούν να κρυφτούν είτε σε ειδικά διαμορφωμένα φατνώματα στα πλαϊνά ή στην οροφή. Η χρήση στενών δεσμών και οι μη-συμβατικές γωνίες πρόσπτωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το φωτισμό ενός μόνο τμήματος του εμπορεύματος (το κεφάλι και το επάνω τμήμα μιας κούκλας για παράδειγμα). Η συνολική εικόνα του χώρου πρέπει να διέπεται από ισορροπία, αρμονία, διαβάθμιση και ορατότητα σε όλο το εύρος. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να μη μείνει τίποτα στην τύχη του:

α. το χρώμα

β. οι γωνίες πρόσπτωσης

γ. οι εντάσεις.

 

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ;

Είναι μια μεγάλη κουβέντα. Όμως είναι και εξαιρετικά επίκαιρη. Μετατρέπει τις αδυναμίες του χώρου-βιτρίνας σε χαριτωμένες ιδιαιτερότητες!

• Κάνει το στενό να φαινεται σα να έχει βάθος.

• Δημιουργεί σε έναν άχαρο στρογγυλό χώρο φωτιστικά κοψίματα ή γωνίες.

• Έναν μικρό χώρο τον πλαταίνει και δείχνει πιο οικείος, ζεστός και minimal.

• Το χαμηλό ύψος με τα κατάλληλα spotlights αποκτά “μπόι”. Με λίγα λόγια παίζει με την οπτική και τις διαστάσεις και γλυκαίνει τις ατέλειες.

 

Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Η νέα τάση που παρατηρείται, είναι η νέα γενιά ιδιοκτητών καταστημάτων να ζητά φωτισμό και να έχει άποψη για την συμβολή του φωτισμού στην εμπορική απόδοση. Ο φωτισμός έχει αποκτήσει τον ρόλο του κρυφού συνεταίρου, μιας και φροντίζει για την ακόμα καλύτερη λειτουργικότητα του καταστήματος.

Πάει κάπως έτσι: καλός φωτισμός = πιο ορατό μαγαζί στους πελάτες = περισσότερος κόσμος που μπαίνει στο μαγαζί = περισσότερα χρήματα για το μαγαζί.

Και αυτό έχει αποτελέσει εμπορική ανακάλυψη που μεγιστοποιεί τα κέρδη, αρκεί μια σωστή μελέτη φωτισμού να έχει πιάσει τον παλμό μιας βιτρίνας και να τον έχει αναδείξει στις λεπτομέρειες που φαίνονται πιο κεντρικά, καλλιτεχνικά και στοχευμένα.

Η νοοτροπία που μπορεί να οδηγήσει τα βήματά σας στο Illum Light στην οδό Κισσάμου 179, στα Χανιά… αποτελεί ίδιον μιας σύγχρονης επιχειρηματικής λογικής. Η δημιουργία ατμόσφαιρας είναι το κλειδί που ανοίγει τον διακόπτη, για να τραβήξει το ενδιαφέρον των καταναλωτών με νέα μέσα, με νέα αντίληψη και σύγχρονα φωτιστικά τρικ που “σε κάνουν” θέμα κεντρικό στην σκηνή και όχι περιφερειακό

ARCHITECTURAL LIGHTING

Όπως είναι γνωστό, το φως παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αρχιτεκτονική των χώρων γύρω τους, είτε μιλάμε για φυσικό ή τεχνητό φωτισμό. Το φως μπορεί να αναδείξει χρώματα, υλικά καθώς και τη μορφή του κάθε χώρου, ενώ γενικά δίνει και συναισθηματική αξία στο χώρο, καθώς καθορίζει και διαμορφώνει την εμπειρία των χρηστών όταν βρίσκονται σε αυτόν. Γι αυτό λοιπόν, κτίσματα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική έχουν ανάγκη, πέρα από το γενικό φωτισμό τους, και τον λεγόμενο αρχιτεκτονικό φωτισμό, ώστε να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο οι αισθητικές τους αξίες. Μιλώντας για αρχιτεκτονικό φωτισμό, αναφερόμαστε σε τεχνικές φωτισμού ενός χώρου (ή μιας λειτουργίας) που σχεδιάζονται μαζί με το κτίριο, λειτουργούν σαν αρχιτεκτονικά στοιχεία του και συνεργάζονται με τους όγκους του κτίσματος, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες σε φωτισμό και να δημιουργήσουν μια συνεκτική χωρική εμπειρία. Γενικά ο αρχιτεκτονικός φωτισμός έχει γίνει πλέον μια γνώριμη εμπειρία για τους χρήστες ή τους παρατηρητές ενός χώρου, καθώς δίνει ζωή σε ένα κτήριο και αναδεικνύει τα επιμέρους αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του. Οι πιο συνηθισμένες εφαρμογές τεχνητού αρχιτεκτονικού φωτισμού, είναι η χρήση προφίλ LED (ευθύγραμμων ή καμπυλόγραμμων), σε συνθέσεις 2, 3 ή και παραπάνω τμημάτων ή συνεχόμενα ώστε να δημιουργούν φωτεινές γραμμές στο χώρο ή φωτεινά γεωμετρικά σχήματα. Συνήθως, τοποθετούνται χωνευτά σε γυψοσανίδες και έχουν σκοπό είτε να αναδείξουν κάποια χαρακτηριστικά του χώρου, είτε να τονίσουν κάποια γεωμετρία του, είτε να υποδείξουν κάποια πορεία μέσα στο χώρο, ενώ πολλές φορές έχουν και απλά διακοσμητικό ρόλο ή βοηθούν στη δημιουργία μιας συγκεκριμένης ατμόσφαιρας. Άλλη τεχνική είναι η τοποθέτηση σημειακού φωτός (Spot), που χρησιμοποιείται πιο πολύ είτε για λειτουργικό φωτισμό, είτε για φωτισμό ανάδειξης.

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός διαφέρει από τον γενικό φωτισμό ενός κτιρίου καθώς έχει σκοπό να αναδείξει την αρχιτεκτονική του και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του, χωρίς όμως να είναι ένα συμπληρωματικό στοιχείο που λειτουργεί πιο πολύ σαν διακοσμητικό στοιχείο του χώρου, ενώ απαιτείται η συνεχής συνεργασία αρχιτέκτονα, Interior designer και τεχνικού ηλεκτρολογικών. Εγκαταστάσεων, για το σωστό σχεδιασμό και τη σωστή λειτουργία του αρχιτεκτονικού φωτισμού.

CUSTOM LIGHTING

Στις μέρες μας, είναι πλέον σύνηθης τεχνική σε διάφορα κτίρια, η τοποθέτηση κατασκευασμένων, χειροποίητων πολλές φορές φωτιστικών, που να ταιριάζουν σε συγκεκριμένες προδιαγραφές του εκάστοτε χώρου. Είναι μια τεχνική, στην οποία καταφεύγουν συνήθως οι σχεδιαστές ή ακόμα και οι ιδιοκτήτες, όταν θέλουν κάτι πολύ συγκεκριμένο για το χώρο τους, το οποίο είτε δεν υπάρχει στην αγορά, είτε όταν θέλουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, όπως ένα ιδιαίτερο χρώμα, ένα ιδιαίτερο φινίρισμα, ή διαφορετικό χρώμα φωτός από αυτά που υπάρχουν στην αγορά.

Η κατασκευή φωτιστικών (custom lighting) δίνει πάρα πολλές επιλογές, σε οτι έχει να κάνει με το design ενός φωτιστικού. Μπορεί να δημιουργηθεί εκ νέου ένα φωτιστικό, με χαρακτηριστικά που να ταιριάζουν απόλυτα στο χώρο που θέλουμε να τοποθετηθεί, και να μην περιοριζόμαστε στις επιλογές που υπάρχουν στην αγορά. Γενικότερα, ένα ειδικά κατασκευασμένο φωτιστικό, δείχνει κομψό, γεμάτο χάρη ενώ προσδίδει μια μοναδικότητα καθώς και μια ένδειξη της αισθητικής του ίδιου του πελάτη ή του σχεδιαστή στο χώρο. Αποτελεί μια ξεχωριστή λύση φωτισμού για χώρους γραφείου, ξενοδοχειακούς, εστιατορίων και οικιακούς, είτε μιλάμε για ένα απλό λειτουργικό φωτιστικό, είτε για ένα προϊόν υψηλής αισθητικής αξίας. Μερικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση φωτιστικών προϊόντων ιδιοκατασκευής είναι τα εξής: Μπορούν να κατασκευαστούν σε οποιοδήποτε σχήμα, και ακριβώς στις διαστάσεις που θα ζητηθεί. Υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων, σε σύγκριση με ένα έτοιμο φωτιστικό. Μπορούμε να έχουμε τον κατάλληλο τύπο λαμπτήρα, ώστε να βγάζει το φως που απαιτείται για το χώρο που το θέλουμε. Σε περιπτώσεις χώρων όπου υπάρχουν ήδη φωτιστικά, μπορεί να γίνει εύκολα συμπλήρωσή τους αν χρειαστεί. Σε περιπτώσεις “αντιγραφής” υπάρχοντος σχεδίου, μπορούν να γίνουν προσθήκες, (γυαλί, ύφασμα κλπ). Σε κρεμαστά φωτιστικά, μπορούμε να έχουμε ακριβώς όσο ύψος κρέμασης χρειάζεται στον εκάστοτε χώρο.

Related Posts

Kokkinakis Stone & Porcelain
Interior / Materials /

Kokkinakis Stone & Porcelain

Η επιχείρηση Kokkinakis Stone & Porcelain έχει την έδρα της στα Χανιά Κρήτης και ασχολείται με μάρμαρα, γρανίτες, χαλαζιακά αναλαμβάνοντας…

Woodhome: The future is green
Interior / Materials /

Woodhome: The future is green

Η εταιρεία μας «Woodhome» με έδρα της το Ρέθυμνο Κρήτης δραστηριοποιείται στο χώρο του design και της πώλησης επίπλου από…