Tractus Design & Construction
Ένα απλό κτίριο, δυο πλατείες, ένα μουσείο και πέντε εστιατόρια δεν αποδίδουν απλά μια αρχιτεκτονική αλλά μια ολόκληρη πόλη. Ένας…
H αρχιτεκτονική φιλοσοφία βασίζεται σε απλούς κανόνες της ζωής όπως είναι οι ανθρωποκεντρικές κατασκευές, η ισορροπία στην δόμηση, ο σεβασμός στο περιβάλλον αλλά και η εργονομική αντίληψη. Αν παρατηρήσει κανείς την πόλη των Χανίων, δύσκολα αναγνωρίζει που μπορεί να τα εντοπίσει όλα αυτά μαζί. Αν ρωτήσει όμως έναν άνθρωπο που από μικρό παιδί έχει λάβει «αρχιτεκτονική ανατροφή»… σίγουρα θα κατανοήσει πολλά! Ο Γιώργος Καλλιγέρης μας προσδιορίζει αναλυτικά ποια είναι η ταυτότητα της εποχής που διανύουμε, τι έμαθε από τον πατέρα του, που έβαλε γερές βάσεις στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική & δεν διστάζει να επιλέξει ποια σημεία στην πόλη των Χανίων θεωρεί αρχιτεκτονικά επιτεύγματα για τον δημόσιο χώρο… Άλλωστε οι κατασκευές, οι χώροι, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που κερδίζουν βραβεία, μαρτυρούν την αρχιτεκτονική παράδοση και κουλτούρα που κουβαλά αυτή η πόλη. Και πρόσωπα, όπως ο Γιώργος Καλλιγέρης, ξέρουν καλά, γιατί αυτό που βάζουν πρώτο σε κάθε τι, είναι το μεράκι.
Υπήρξε συγκεκριμένη έμπνευση ή περιστατικό που σας τράβηξε το ενδιαφέρον στην αρχιτεκτονική;
Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον, όπου το αρχιτεκτονικό γραφείο του πατέρα μου, ήταν στον από κάτω όροφο. Δεν είχα ποτέ φανταστεί πως θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό. Δεν βρέθηκε κάτι άλλο, το οποίο να με τραβήξει περισσότερο, ίσως γιατί για εμένα η αρχιτεκτονική δεν είναι απλά ένα επάγγελμα αλλά τρόπος ζωής.
Ποιο είναι το πρώτο σημαντικό αρχιτεκτονικό ορόσημο που έχετε διαφυλάξει στην μνήμη σας, από τα πρώτα projects που αναλάβατε;
Όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη κατοικία της οποίας την επίβλεψη είχα αναλάβει και είχε σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου από το γραφείο μας.
Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που ξεχωρίζεις από τα πιο αντιπροσωπευτικά projects που έχει φτιάξει ο πατέρας σου;
Την βιοκλιματική προσέγγιση και την αρμονική ένταξη στο περιβάλλον. Θα ξεχώριζα τα πρώτα έργα του, τα οποία αποτέλεσαν παραδείγματα εφαρμοσμένης έρευνας στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική και συνέβαλαν στην εξέλιξη της σε εθνικό επίπεδο.
Τι σημαίνει για εσένα να ακολουθείς τα βήματά του;
Σε πρακτικό επίπεδο, ότι έχω την τύχη, εκτός από τον ίδιο, να με έχουν βοηθήσει πολύ (και βοηθάνε ακόμα) και συνεργάτες-φίλοι του σε τυχόν απορίες, που έχω σχετικά με διάφορα θέματα τα οποία αφορούν την οικοδομή. Σε συναισθηματικό επίπεδο, την ασφάλεια που νιώθω όταν μοιράζεται μαζί μου την ικανοποίηση του όσον αφορά τις επιλογές μου.
PILOT AMPHORA BOUTIQUE HOTEL PORTO ANTICO APARTMENTS
Πιθανότατα τα Χανιά να είναι η πόλη με τα περισσότερα αρχιτεκτονικά γραφεία ανά κάτοικο στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με τον διακοσμητή εσωτερικόυ και εξωτερικού χώρου Γιώργο Χρυσοχόου
Πιθανότατα τα Χανιά να είναι η πόλη με τα περισσότερα αρχιτεκτονικά γραφεία ανά κάτοικο στην ΕλλάδαΠοιο είναι το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό επίτευγμα στις γειτονιές που κυκλοφορείτε στα Χανιά; Και ποιο το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό έγκλημα;
Επιτεύγματα: Πάρκο Αμπεριάς, Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Το μεγαλύτερο «έγκλημα» πιστεύω ότι είναι η άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση. Έχει καταστρέψει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και οι συνέπειες της θα μας απασχολούν όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Υπάρχει ποιοτικός και δημιουργικός ανταγωνισμός στον τομέα των κατασκευών στα Χανιά; Που να αναβαθμίζει το επίπεδο;
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Πιθανότατα τα Χανιά να είναι η πόλη με τα περισσότερα αρχιτεκτονικά γραφεία ανά κάτοικο στην Ελλάδα. Αυτό σίγουρα έχει αναβαθμίσει το επίπεδο, το οποίο θεωρώ ότι και τα προηγούμενα χρόνια ήταν ιδιαίτερα υψηλό με πολλά βραβευμένα και δημοσιευμένα έργα συναδέλφων.
Και οι μελέτες των δημοσίων έργων; Θεωρείτε ότι πάνε μπροστά ή κρύβουν παγίδες; Που ίσως θέλουν προσοχή;
Τα δημόσια έργα έχουν μια οργανωμένη διαδικασία παραγωγής της μελέτης, κάτι στο οποίο δυστυχώς, υστερεί ο ιδιωτικός τομέας. Σημαντικό μειονέκτημα όμως είναι ότι την επίβλεψη του έργου δεν την κάνει ο ίδιος μελετητής και με τις εκπτώσεις που δίνονται από τους κατασκευαστές έχει παγιωθεί μια κατάσταση στην οποία οι εκπτώσεις είναι μεγάλες και στην ποιότητα κατασκευής.
Συμφωνείτε με την άποψη πως ο δημόσιος χώρος στα Χανιά χρειάζεται πάρκα, ποδηλατοδρόμους και εκτός σχεδίου πόλεως περιπατητικές διαδρομές;
Η πόλη μας χρειάζεται περισσότερα πάρκα, ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμους ως τμήματα ενός δικτύου το οποίο θα τα ενοποιεί μεταξύ τους αλλά και με τις γειτονιές της πόλης για να τα καθιστά εύκολα προσβάσιμα. Προκειμένου να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο με τις πόλεις της Ευρώπης τις οποίες θαυμάζουμε, θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, δεν γίνεται διαφορετικά. Αρχικά θα υπάρξουν αντιδράσεις, μετά από λίγα χρόνια όμως ελάχιστοι θα θέλουν να επιστρέψει η πόλη στην προτέρα κατάσταση. Εκτός σχεδίου πόλεως περιπατητικές διαδρομές το τελευταίο διάστημα έχουν υλοποιηθεί αρκετές και μακάρι να γίνουν ακόμα περισσότερες
Το μεγαλύτερο «έγκλημα» πιστεύω ότι είναι η άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση.Έμπνευση για τα έργα σου από που αντλείς;
H έμπνευση τις περισσότερες φορές έρχεται μέσα από συζήτηση και παράθεση επιχειρημάτων ή κατά τη διάρκεια μιας ωραίας βόλτας ή ταξιδιού.
Σταυροδρόμι εθνικοτήτων και πολιτισμών τα Χανιά. Όμως είναι αντάξιο των κοσμοπολίτικων περασμάτων που υπάρχουν και στις γειτονικές χώρες; Ή υστερούμε;
Αντάξιο είναι χωρίς αμφιβολία, αυτό που θα πρέπει να φροντίσουμε είναι ο δημόσιος χώρος, το πράσινο, το κυκλοφοριακό, είναι επίσης δείγμα πολιτισμού.
Ποιο είναι το σημαντικότερο τρίπτυχο για κάποιον που ξεκινάει τώρα μια κατασκευή;
Να έχει εμπιστοσύνη στους συνεργάτες που θα επιλέξει, να έχει κάνει έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό και φυσικά να έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει και -αν δεν είναι σίγουρος- να συμβουλευτεί εγκαίρως τους ειδικούς.
Τα παλιά αρχοντικά και οι ανακαινίσεις έχουν ανέλθει δυναμικά στο ενδιαφέρον του κόσμου. Πως διατηρείται σωστά ο ιστορικός χαρακτήρας επιτυγχάνοντας και την αλλαγή με αρμονική διάθεση;
Οι ανακαινίσεις παλιών κτιρίων είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες, αλλά ταυτόχρονα και τις πιο δύσκολες, όσον αφορά την κατασκευή και την διαδικασία των εγκρίσεων. Οι προσεγγίσεις στο κατά πόσο διατηρείται ο ιστορικός χαρακτήρας ποικίλουν. Σίγουρα έχει να κάνει με τον βαθμό προστασίας αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, εφόσον η νέα χρήση κριθεί συμβατή.
Η πόλη μας χρειάζεται περισσότερα πάρκα, ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμους ως τμήματα ενός δικτύου το οποίο θα τα ενοποιεί μεταξύ τους.