Follow us:

Μελάκης & Συνεργάτες Α.Ε. || Τεχνική Εταιρεία

Άρθρο από την έντυπη έκδοση Τεύχος 08

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ;

 

Μαίρη Χαριτάκη
ΜΕΛΑΚΗΣ & Συνεργάτες Α.Ε.
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Τμήμα Μελετών

Η τάση στην αρχιτεκτονική που δίνει χώρο στον σχεδιασμό κτιρίων με πράσινη ταυτότητα δεν είναι καινούρια. Ωστόσο πρωτοφανές και ευχάριστο είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες με περιβαλλοντικές ευαισθησίες και ανοικτό μυαλό επιλέγουν να κατασκευάσουν ένα βιοκλιματικό σπίτι. Γιατί ενώ μέχρι χθες ένας τέτοιος σχεδιασμός θεωρούταν ελιτίστικος, σήμερα αποτελεί ανάγκη ενεργειακής και οικονομικής επιβίωσης.

Ένα ενεργειακό σπίτι σχεδιάζεται και κατασκευάζεται στη βάση μιας «ολιστικής» αρχιτεκτονικής η οποία οριοθετείται από παράγοντες όπως η βιοκλιματική προσέγγιση στον σχεδιασμό, η χρήση οικολογικών υλικών στην κατασκευή και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο αρχιτέκτονας έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει ως μια ενότητα την κατοικία που καλείται να σχεδιάσει, τον αστικό ιστό στον οποίο εντάσσεται και το κλίμα του τόπου. Ως ένα ενιαίο, απόλυτα αλληλεξαρτώμενο σύνολο που συνεχώς αλληλοεπιδρά.

Στην κατεύθυνση των ενεργειακά αναβαθμισμένων κατοικιών εξυπηρετούνται οι εξής βασικοί στόχοι:

1. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και της αντικατάστασης τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

2. Το κτήριο ως φυσικός ηλιακός συλλέκτης και ως παγίδα θερμότητας τον χειμώνα,. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως από τον νότιο προσανατολισμό του μεγαλύτερου μέρους των ανοιγμάτων του και την προστασία της βορινής πλευράς από τους ψυχρούς βορινούς ανέμους. Επίσης με την ισχυρή θερμομόνωση του εξωτερικού κελύφους (θερμοπρόσοψη).

3. Αντίστροφα με τον παραπάνω στόχο, το κτήριο ως αποδέκτης και αποθήκη φυσικής ψύξης το καλοκαίρι, με μεθόδους όπως η ηλιοπροστασία των ανοιγμάτων, ο φυσικός αερισμός, το χρώμα και η υφή των εξωτερικών επιφανειών

4. Ως καίριας σημασίας τονίζονται και τα παθητικά συστήματα θέρμανσης – ψύξης και εξοικονόμησης ενέργειας. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν τα ενεργειακά τζάμια, σκίαστρα, φωτοβολταικά, ανεμογεννήτριες, χρονικά ελεγχόμενες βρύσες και πολλά άλλα.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως ένα βιοκλιματικό σπίτι δεν είναι απαραίτητο να έχει πολύπλοκα συστήματα αλλά ευαισθητοποιημένους ιδιοκτήτες οι οποίοι να σέβονται το περιβάλλον και τα χρήματα τους. Εσφαλμένα υπάρχει η άποψη ότι η κατασκευή μιας ενεργειακά αναβαθμισμένης κατοικίας κοστίζει πολύ παραπάνω από μια συμβατική κατασκευή. Στην ουσία δεν αλλάζει τόσο το κόστος της κατασκευής, ενώ όσα πρόσθετα συστήματα χρησιμοποιούνται και θα μπορούσαμε να πούμε ότι κοστίζουν παραπάνω, προσφέρουν σημαντικό ανταποδοτικό οικονομικό όφελος σε μικρό σχετικά βάθος χρόνου.

Στην Κρήτη, πέραν όσων επιτάσσει πλέον η νομοθεσία και αφορά τις ελάχιστες προδιαγραφές στον ενεργειακό σχεδιασμό, δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη ιδιωτική ευαισθητοποίηση για βιοκλιματικές κατοικίες. Ωστόσο η Green Properties – ΜΕΛΑΚΗΣ Α.Ε., ως συνέργεια δύο ισχυρών εταιριών στον τεχνικό χώρο, της ΜΕΛΑΚΗΣ & Συνεργάτες Α.Ε. και της Green Properties A.E., έρχεται με ισχυρή πρωτοβουλία και προτείνει την μελέτη και κατασκευή κατοικιών με πράσινο αποτύπωμα στην Κρήτη. Η φιλοσοφία του καινοτόμου αυτού εγχειρήματος προάγει μια πιο ευχάριστη, πιο ήσυχη, πιο φωτεινή καθημερινότητα με μικρό κόστος κατοίκησης, χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση που απευθύνεται στον σύγχρονο, συνειδητοποιημένο πολίτη του τόπου μας.

 

Related Posts

Passive Houses
Architecture / Articles /

Passive Houses

Στον κόσμο της βιώσιμης αρχιτεκτονικής, το πρότυπο του Passive House αναδεικνύεται ως μια επαναστατική δύναμη, αναδιαμορφώνοντας την προσέγγισή μας στην…