Tractus Design & Construction
Ένα απλό κτίριο, δυο πλατείες, ένα μουσείο και πέντε εστιατόρια δεν αποδίδουν απλά μια αρχιτεκτονική αλλά μια ολόκληρη πόλη. Ένας…
Ο Εμμανουήλ Σέγκος είναι ένας καταξιωμένος Αρχιτέκτονας διπλωματούχος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ με σπουδές και στη γραφιστική. Διαθέτει μια εξαιρετικά σημαντική πορεία στον χώρο της Αρχιτεκτονικής τόσο στα Χανιά απ’όπου κατάγεται, ζει και εργάζεται από το 1995 όσο και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αρχιτεκτονικές μελέτες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και έμφαση στον σχεδιασμό κατοικιών και ξενοδοχείων. Μέσα από μια περιεκτική συνέντευξη για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, το design, τη διακόσμηση, o Εμμανουήλ Σέγκος ξεδιπλώνει στις σελίδες του ΟΙΚΟΔΟΜΙΝ μια πολυσχιδή προσωπικότητα με επαγγελματική εμπειρία, φιλοσοφία και εντυπωσιακό γνωστικό εύρος στο επιστημονικό του πεδίο.
Ιωάννου Σφακιανάκη 12, Χάνια
Ε: [email protected]
Τ: 6977638101
Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση όταν αναλαμβάνετε το σχεδιασμό ενός χώρου;
Η μεγαλύτερη πρόκληση στο σχεδιασμό είναι η αρχιτεκτονική σύνθεση-επίλυση και η υλοποίηση μια τελικής εικόνας που βρίσκεται στη φαντασία του σχεδιαστή. Πολλές φόρες η τελική εικόνα-ιδέα δεν είναι απόλυτα καθορισμένη από την αρχή αλλά εμπλουτίζεται κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Στην ουσία ο σχεδιασμός είναι ένα ταξίδι που όταν φτάσει στο τέλος μας αποκαλύπτει μια νέα χώρα, ένα νέο τοπίο.
Έχετε συγκεκριμένο προσωπικό στιλ που χαρακτηρίζει «υπογράφει» τις δουλείες σας και αν ναι ποιο είναι αυτό;
Δεν μπορώ να πω ότι έχω ένα συγκεκριμένο στιλ, γοητεύομαι όμως από τους εσωτερικούς χώρους που εκφράζουν με καθαρότητα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, είτε αυτά αφορούν την γενική διάταξη, τον φωτισμό, τους χρωματισμούς, τα υλικά, κτλ. Και βεβαία, πάντα σε απολυτή συνεχεία και σύνδεση σε ένα ενιαίο αισθητικά σύνολο.
Από που ξεκινάτε το σχεδιασμό ενός χώρου και ποια είναι τα βήματα που ακολουθείτε κατά τη διαδικασία αυτή;
Ο σχεδιασμός του χώρου ξεκινάει με την ανάγνωση-αναγνώριση του τόπου, δηλαδή που βρίσκεται ο χώρος. Η πρόταση πάντα λαμβάνει υπ΄όψιν τα χαρακτηριστικά του κτισμένου ή φυσικού περιβάλλοντος, τα οποία πολλές φόρες αποτελούν και μια αρχική έμπνευση. Μετά ακολουθεί ο σχεδιασμός της λειτουργικής διάρθρωσης, ο όποιος θα πρέπει να λαμβάνει υπ’όψιν τις ανάγκες των χρηστών και την τελική χρήση του χώρου. Ταυτόχρονα, με τη μελέτη θα πρέπει να εξασφαλίζεται ο επαρκής φωτισμός, η οπτική άνεση και αν είναι δυνατόν, η θέα. Το τελικό στάδιο είναι η διακόσμηση δηλαδή η τοποθέτηση αντικειμένων και κατασκευών κινητών ή σταθερών, επενδύσεων και υφασμάτων, τεχνητού φωτισμού, όλα σε μια ενιαία σύνθεση που συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν την αρχική ιδέα.
Ξεχωρίζετε κάποια ή κάποιες από τις τελευταίες τάσεις στο σχεδιασμό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων; Ποιοι παράγοντες πιστεύετε επηρεάζουν την αλλαγή/διαδοχή στις τάσεις και πως πρέπει εμείς να τις «χρησιμοποιούμε» στη διακόσμηση;
Υπάρχουν τόσες πολλές τάσεις στο σχεδιασμό που είναι δύσκολο να επιλέξεις .Το διαδίκτυο βοηθά στην γρήγορη διάδοση των ιδεών από κάθε γωνία της γης. Οι τάσεις μπορεί να είναι «αληθινές» και να προέρχονται από έναν σχεδιαστή ή να είναι «κατασκευασμένες» από εταιρείες προϊόντων και να προβάλλονται μέσω σχεδιαστών για την προώθηση των προϊόντων τους. Γενικά, υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με σκοπό τη συνεχή ανανέωση και αναζήτηση της διαφορετικότητας και του πρωτότυπου. Είναι αδύνατον ένας σχεδιαστής να μην επηρεαστεί από τις σύγχρονες τάσεις όπως και γενικά ένας άνθρωπος από τη μόδα… Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι περισσότερες εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εστιάζουν σε συγκεκριμένους χώρους, προορίζονται για προώθηση προϊόντων και δεν αποτυπώνουν σε καμιά περίπτωση το σύνολο του χώρου. Η βιωματική σχέση του ανθρώπου με το χώρο που ζει και κινείται είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει όλες τις αισθήσεις και βεβαία το μάτι δεν εστιάζει ποτέ σε μια συγκεκριμένη γωνία αλλά αντιλαμβάνεται το χώρο σαν σύνολο. Μπορεί στην αρχή να εντυπωσιάζεσαι με ένα ωραίο και πρωτότυπο έπιπλο αλλά αν όλος ο χώρος δεν έχει ποιότητα τότε θα το βαρεθείς σύντομα και θα θέλεις κάτι άλλο.
Tι είναι κατά τη γνώμη σας διαχρονικό στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και τι στην διακόσμηση; Έχετε αγαπημένα χρώματα, υλικά και τεχνικές;
Στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των εσωτερικών χωρών μπορούμε να αναγνωρίσουμε στοιχεία που αντέχουν στο χρόνο επειδή έχει να κάνει με τα συνολικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του χώρου: λειτουργική διάρθρωση και εργονομία, φυσικός φωτισμός και θέα, αναλογίες και μέγεθος, δηλαδή χαρακτηριστικά που καλύπτουν σταθερές ανθρώπινες ανάγκες. Στη διακόσμηση είναι δύσκολο να πούμε ότι είναι κάτι διαχρονικό γιατί επηρεάζεται συνεχώς από τις σύγχρονες τάσεις. Ένα στοιχείο που μπορεί να θεωρηθεί διαχρονικό και θα προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια στην εικόνα είναι η χρήση φυσικών υλικών όπως ξύλο, μάρμαρο κτλ. Επίσης, αντικείμενα και χώροι με ιδιαίτερο σχεδιασμό και εμφανή τα χαρακτηριστικά μιας εποχής ή αντικείμενα με κάποια συναισθηματική αξία μπορούμε να πούμε ότι έχουν μια διαχρονικότητα. Υλικά που μου αρέσει να χρησιμοποιώ εκτός των φυσικών υλικών είναι διάφορα κεραμικά πλακίδια με υφές φυσικών πετρωμάτων, τεχνοτροπίες τσιμέντου, ειδικές βαφές, διακοσμητικά κρύσταλλα και χάλυβα.
Τι θα πρέπει να προσέξει κανείς στη διακόσμηση ενός επαγγελματικού χώρου;
Αρχικά, θα πρέπει να διαχωρίσουμε λίγο τον σχεδιασμό των επαγγελματικών χωρών και ειδικότερα των καταστημάτων έκθεσης και πώλησης. Η διακόσμηση και γενικά η οργάνωση τέτοιων χωρών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που ξεκάνει από το είδος των προϊόντων, το κοινό που απευθύνεται και την ψυχολογία του, τη θέση της επιχείρησης και καταλήγει στη σωστή ανάδειξη-έκθεση και προώθηση των προϊόντων. Είναι ένας συνδυασμός γραφιστικής και διακόσμησης. Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το ύφος που θα πρέπει να εκπροσωπεί κάθε επιχείρηση, αυτό που λεμέ εταιρική ταυτότητα.
Αντίστοιχα, ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν έναν ορθό σχεδιασμό σε μια κατοικία;
Στην κατοικία είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με τους επαγγελματικούς χώρους. Εδώ θα πρέπει να κατ’ αρχήν να εξυπηρετεί εμάς που θα ζήσουμε μέσα. Να υπάρχει ένας σωστός προσανατολισμός των χωρών όσο αυτό είναι δυνατόν, να προσφέρει οπτικές φυγές και ανοίγματα προς τη θέα. Φωτεινοί χώροι με ξεκάθαρες οπτικές φυγές δείχνουν πιο ζωντανοί, πιο διευρυμένοι ενώ αναδεικνύουν και τα στοιχειά της εσωτερικής διακόσμησης. Καλό θα ήταν σε μικρές κατοικίες να προτιμούμε ελεύθερες κατόψεις και μεγάλα ανοίγματα που δείχνουν το χώρο μεγαλύτερο. Επίσης ανοίγματα και συνδέσεις κατά τον κατακόρυφο άξονα (πατάρια), ελευθέρα κλιμακοστάσια, φωτισμοί οροφής και εσωτερικά αιθρία κάνουν πιο το χώρο πιο εντυπωσιακό. Η επίπλωση να έχει τις σωστές διαστάσεις, συνήθως τα αντικείμενα τα φανταζόμαστε μικρότερα από όσο τελικά φαίνονται σε έναν περιορισμένο χώρο. Μικρά επεισόδια από σταθερά η κινητά διαχωριστικά και διαφάνειες προσφέρουν αινιγματικότητα και ενδιαφέρον στο χώρο. Παράλληλα ο τεχνητός φωτισμός πρέπει και αυτός να προσφέρει εναλλαγές έντασης ανάλογα με τον χώρο. Τα αντικείμενα που τοποθετούμε να μην υπερισχύουν του χώρου απλώς να συμπληρώνουν και να ενσωματώνονται στο γενικό ύφος. Τέλος, η κλίμακα των αντικειμένων και των επίπλων πρέπει και αυτή να ακολουθεί ένα ρυθμό με εναλλαγές όσο αφορά το μέγεθος και το χρωματισμό.
Με ποιο τρόπο επηρέασε και πιστεύετε θα επηρεάσει η πανδημία το επάγγελμά σας αλλά και τη σύγχρονη αισθητική των χώρων;
Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η σημαντικότερη αλλαγή που τα αποτελέσματα της βλέπουμε σήμερα, είναι η απομόνωση των ανθρώπων στο σπίτι τους, κάτι που οδήγησε στην τηλεργασία και το οποίο είναι κάτι που απ’ ότι φαίνεται θα παραμείνει και μετά το τέλος της πανδημίας. Η συνεχής χρήση του προσωπικού χώρου μιας οικογενείας για όλες τις δραστηριότητες προβλέπω ότι θα επιφέρει μια νέα αρχιτεκτονική του εσωτερικού. Αλλά και στους επαγγελματικούς χώρους η μείωση του πληθυσμού και η χρήση του εξωτερικού χώρου θα προκαλέσει κάποιες αλλαγές στην γενική φιλοσοφία.
Τα τελευταία χρόνια στα Χάνια δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στο αισθητικό κομμάτι του σχεδιασμού και στην ποιότητα του χώρουΠοιος είναι ο ρόλος και η θέση του design στη καθημερινή ζωή και στην επιχειρηματική δραστηριότητα και πως μπορούμε να ωφεληθούμε από αυτό ως ιδιώτες και ως επιχειρηματίες;
Το design τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας αυτό οφείλεται στην ταχυτάτη διάδοση της πληροφορίας αλλά και στην προώθηση του τόσο από σχεδιαστές αλλά και τόσο από τις εταιρείες κατασκευής προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό εκ πρώτης όψεως μπορεί να θεωρηθεί θετικό αφού συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του χώρου αλλά και πολλές φόρες μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες και υπερβολικές επιλογές. Φυσικά, ένας ιδιώτης αλλά και ειδικότερα ένας επιχειρηματίας μπορεί να επωφεληθεί από το σχεδιασμό γιατί ο μεν μπορεί να οργανώσει την κατοικία του συμφώνα με τις νέες ανάγκες που τυχόν έχουν προκύψει, απολαμβάνοντας ένα νέο λειτουργικό αλλά και ευχάριστο χώρο, ενώ ο δε, μέσω του σχεδιασμού μπορεί να επαναπροσδιορίσει τη γενική φιλοσοφία της επιχείρησης του κερδίζοντας ευρύτερη αποδοχή .
Υπάρχει κάποιο λανθασμένο διακοσμητικό «μοτίβο» που βλέπετε να επαναλαμβάνεται στις Χανιώτικες κατοικίες και θα έπρεπε να το διορθώσουμε; Έχουν οι Χανιώτες γούστο στη διακόσμηση;
Δεν βρίσκω κάποιο ιδιαίτερο μοτίβο που να επαναλαμβάνεται στις Χανιώτικες κατοικίες. Το μονό που έχω να παρατηρήσω είναι η συχνή χρήση ινδονησιακών επίπλων και διακοσμητικών. Βεβαία αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα και ελπίζω να τελειώσει σύντομα! Από την εμπειρία μου μέχρι σήμερα μπορώ να πω ότι έχω συναντήσει αρκετούς ανθρώπους με έμφυτο το αίσθημα της αντίληψης του χώρου οι όποιοι έχουν και γούστο στην επιλογή της διακόσμησης. Σε γενικές γραμμές τα τελευταία χρόνια στα Χάνια δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στο αισθητικό κομμάτι του σχεδιασμού και στην ποιότητα του χώρου, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά έχουν μπει στην ζωή των κατοίκων της πόλης.
Οι τάσεις μπορεί να είναι «αληθινές» και να προέρχονται από έναν σχεδιαστή ή να είναι «κατασκευασμένες» και να προβάλλονται για την προώθηση των προϊόντων