Luka Nedzbala: Ο ρόλος του αρχιτέκτονα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας
Ο Luka Nedzbala είναι Σλοβένος – Αμερικανός αρχιτέκτονας που εργάζεται στον τομέα της Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχοντας ζήσει σε πολλές…
Τη περίοδο αυτή στο σύνολο της χώρας αλλά πιο συγκεκριμένα στο τόπο μας τα Χανιά εξελίσσεται μια πολύ μεγάλης σημασίας διαδικασία που αφορά τη Κτηματογράφηση των ιδιοκτησιών κάθε μορφής, ένα έργο το οποίο, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, έρχεται με «καθυστέρηση» πολλών δεκαετιών. Το Κτηματολόγιο αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό «εργαλείο» για την διευκόλυνση πολλών πράξεων των πολιτών ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για ένα πιο φιλικό περιβάλλον σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα και πλήθος επενδυτικών σχεδίων.
Το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ είναι μία κτηματοκεντρικά δομημένη βάση δεδομένων. Αυτό σημαίνει πως, σε αντίθεση με το «σύστημα βιβλίων μεταγραφών και υποθηκών» (το γνωστό Υποθηκοφυλακείο) όπου οποιαδήποτε καταχώριση γίνεται με βάση το συγκεκριμένο πρόσωπο (και όχι το ακίνητο), η καταχώριση γίνεται με βάση το ακίνητο.
Έτσι κάθε ακίνητο έχει τη δική του «μερίδα» και σε αυτή τη μερίδα καταχωρούνται όλες οι μεταβολές που επέρχονται στο συγκεκριμένο ακίνητο οι οποίες αφορούν σε σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση ή κατάργηση εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Με τον ίδιο τρόπο καταχωρούνται και όλες οι έννομες σχέσεις που αφορούν στο συγκεκριμένο ακίνητο.
Κτηματογράφηση είναι η διαδικασία καταγραφής των ακινήτων μιας περιοχής σε σχέση με τα εμπράγματα δικαιώματα που έχουν επί αυτού τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Επομένως, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που συνδέεται με εμπράγματο δικαίωμα με ακίνητο, οφείλει μέσα στη προθεσμία που τάσσει το εκάστοτε γραφείο κτηματογράφησης να προβεί στη δήλωση ιδιοκτησίας.
Η πρώτη πράξη για τις δηλώσεις των ιδιοκτησιών ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου 2021 και θα διαρκέσει 3 μήνες, με μεγάλη πιθανότητα παράτασης αυτής της ημερομηνίας μιας και η περίοδος που τρέχουμε δεν είναι και τόσο φιλική για τις συγκεκριμένες διαδικασίες καθώς επίσης και το πλήθος των δηλώσεων είναι τόσο μεγάλο που κατά την άποψή μου θα χρειαστεί αρκετά μεγαλύτερο εύρος χρόνου ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες.
Για τη σύνταξη του Κτηματολογίου (η διαδικασία ονομάζεται Κτηματογράφηση), σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι υποχρεωτικό όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και το Ελληνικό Δημόσιο) να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα (για παράδειγμα κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές).
Η δήλωση στο Εθνικό Κτηματολόγιο είναι μια πρόσθετη διαδικασία που πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από το εάν τα ακίνητά σας έχουν καταγραφεί και σε άλλους φορείς του Δημοσίου (Υποθηκοφυλακείο, Ε9 κλπ).
Η υποβολή των δηλώσεων γίνεται σταδιακά ανά περιοχή. Για κάθε περιοχή της χώρας (Προκαποδιστριακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης/ ΟΤΑ) εκδίδεται σχετική ανακοίνωση για την έναρξη της περιόδου συλλογής δηλώσεων.
Μπορείτε να υποβάλλετε τη δήλωση σας με δύο τρόπους:
Ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, επισυνάπτοντας τα σχετικά αρχεία και καταβάλλοντας το σχετικό τέλος μέσω κάρτας πληρωμών.
Με επιτόπου υποβολή, κατόπιν ραντεβού, στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης σε έντυπη μορφή.
Μέσω του μηχανικού η δικηγόρου και εφόσον αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη διαδικασία προς διεκπεραίωση.