Tractus Design & Construction
Ένα απλό κτίριο, δυο πλατείες, ένα μουσείο και πέντε εστιατόρια δεν αποδίδουν απλά μια αρχιτεκτονική αλλά μια ολόκληρη πόλη. Ένας…
Όχι ένα, όχι δύο… αλλά τρία μυαλά μαζί στην αρχιτεκτονική κατασκευή συνιστούν τον καλύτερο συνδυασμό ιδεών και διαφορετικών προτάσεων! Πού να πλήξουν; Το παράδειγμα με τον Τζωρτζινάκη Γιώργο, την Μαμαλάκη Ηρώ και τον Πλυμάκη Σταύρο μας απέδειξε περίτρανα το «Η ισχύς εν τη ενώσει».
Το νέο αίμα στην καινούργια εποχή των δημιουργικών και ποιοτικών κατασκευών ανοίγει τον δρόμο συλλογικά, σπάζοντας στερεότυπα αλλά ταυτόχρονα διευρύνοντας το πεδίο των παραγωγικών προτύπων. Το Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι «ΠΟΛΥΕΔΡΟ» είναι μια σύγχρονη ομάδα μηχανικών με έδρα το Ρέθυμνο, που δραστηριοποιείται σ’ ολόκληρο το φάσμα της αρχιτεκτονικής πρακτικής, από την αρχική σύλληψη και τον σχεδιασμό μέχρι την διαχείριση της κατασκευής και την ολοκλήρωση ενός έργου. Άλλωστε δεν το είχε πει τυχαία ο Άλβαρου Σίζα Βιέιρα, ο γνωστός Πορτογάλος αρχιτέκτονας, ότι… «Οι αρχιτέκτονες δεν εφευρίσκουν κάτι. Όμως μετασχηματίζουν την ίδια την πραγματικότητα».
Πώς προέκυψε η συνεργασία και η σύμπραξη των τριών σας σε ένα κοινό επαγγελματικό σχήμα;
Στο πλαίσιο ενός προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Εκεί εντοπίσαμε μια κοινή νοοτροπία και η δημιουργία της εταιρείας μας ήταν απλά θέμα χρόνου.
Υπάρχει πλέον η κουλτούρα μιας σωστής αρχιτεκτονικής μελέτης για κάποιον που ξεκινάει μια κατασκευή; Τι έχει αλλάξει στις ημέρες μας;
Μια «σωστή» αρχιτεκτονική μελέτη οφείλει να είναι τεκμηριωμένη, να εντάσσεται στο δομημένο περιβάλλον και φυσικά να πληροί τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές προδιαγραφές. Στο παρελθόν μια τέτοια μελέτη θεωρούνταν πολυτέλεια. Στις μέρες μας η αρχιτεκτονική είναι πιο προσιτή και έχει διεισδύσει στην νοοτροπία του Έλληνα. Όλοι ονειρεύονται κατοικίες του σήμερα.
Ποιες είναι οι διαφορές ενός προσώπου που έχει ακούσει τον μηχανικό του και ενός δεύτερου που θέλησε να κάνει πράξη το δικό του μοντέλο;
Στην έναρξη οποιουδήποτε έργου μας, ζητάμε τις αναφορές του πελάτη, δηλαδή να μας υποδείξει το σπίτι των ονείρων του. Αυτό δείχνει, ότι σεβόμαστε πολύ τις επιθυμίες και τις ανάγκες των πελατών μας. Στην πορεία όμως, εμείς ανάλογα με την περιοχή και τις ανάγκες του πελάτη δημιουργούμε το δικό μας ιδανικό project, στο οποίο συνεχίζουμε να αλληλεπιδρούμε μέχρι την τελική του υλοποίηση. Ένα μοντέλο χρειάζεται πολλές ειδικότητες μηχανικών για να ολοκληρωθεί σωστά. Το ότι όλοι μας μένουμε σε ένα σπίτι δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το σχεδιάσουμε κιόλας.
Στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τι πρέπει να προσέχουμε;
Ο σχεδιασμός πρέπει να έχει ως πυλώνες την ένταξη στο άμεσο περιβάλλον, φυσικό ή δομημένο, την λειτουργικότητα αλλά και τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές προδιαγραφές.
Στα Χανιά και στο Ρέθυμνο υπάρχει καλό επίπεδο αρχιτεκτονικών κατασκευών;
Κατά την άποψή μας, μελετητικά το επίπεδο έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς ως προς την εφαρμογή, οι κατασκευές στην χώρα μας είναι αρκετά πίσω σε επίπεδο και τεχνογνωσία. Την επόμενη φορά που θα ταξιδέψετε, δείτε ένα εργοτάξιο σε μια ξένη χώρα. Δεν πιστεύω ότι είναι οικονομικό θέμα, αλλά θέμα νοοτροπίας.
Μέχρι την τελική κατασκευή ενός έργου ποια στάδια είναι τα πιο καταλυτικά για την καλύτερη πορεία που θα προλάβει αστοχίες, παραλείψεις ή λάθος υπολογισμούς;
Η μελέτη εφαρμογής είναι το πιο παρεξηγημένο στάδιο και συνάμα το πιο ουσιαστικό στην πρόληψη των αστοχιών. Σε αυτή την φάση λαμβάνουμε το σύνολο των αποφάσεων σε κατασκευαστικό επίπεδο. Από την σωστή εφαρμογή των εγκαταστάσεων μέχρι την μελέτη φωτισμού και την επιλογή των τελειωμάτων.
Από τα έργα σας, ποιο είναι αυτό που κατατάσσετε στα πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά; Για ποιο λόγο;
Θεωρούμε ότι όλα μας τα project έχουν κάτι ξεχωριστό. Αυτό όμως το οποίο μας δημιούργησε τα πιο έντονα συναισθήματα είναι ένα project στο οποίο εξελίξαμε 4 κατοικίες γύρω από έναν αρχαίο ελαιώνα, και πιο συγκεκριμένα με επίκεντρο μια ελιά 2.000 ετών. Δημιουργήσαμε ομόκεντρους κύκλους ενώ οι προσόψεις των κατοικιών αποτελούσαν τους κυκλικούς τομείς αυτών των κύκλων και το αποτέλεσμα πραγματικά μας ενθουσίασε.
Στους εσωτερικούς χώρους και τη διαμόρφωσή τους, ποιους κανόνες ακολουθείτε;
Ο εσωτερικός σχεδιασμός πρέπει να συνομιλεί με την γενικότερη αρχιτεκτονική του εξωτερικού κελύφους. Παρότι η αρχιτεκτονική του κελύφους διέπεται από κανόνες και νομοθεσίες, στο εσωτερικό design η σχεδίαση είναι πιο ελεύθερη και καλλιτεχνική θα έλεγα. Μπορούμε να γινόμαστε όσο τολμηροί μας επιτρέπει ο πελάτης.
Η ζήτηση μιας προσφοράς είναι καθοριστική για την σωστή επιλογή. Τι θα πρέπει να προ- σέχει κάποιος όταν την μελετά;
Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι συγκρίνουμε όμοια πράγματα. Ένας καλός τρόπος είναι να ρωτάμε αναλυτικά τι περιλαμβάνει η οικονομική προσφορά του κάθε συνεργάτη. Το σημείο που γίνονται οι περισσότερες παρερμηνείες είναι σε ποιο επίπεδο σταματάνε οι παροχές κάθε φορά.
Υπάρχουν δύσκολες περιπτώσεις – σε αρχιτεκτονικό επίπεδο; Πως αντιμετωπίζονται;
Δύσκολες περιπτώσεις δεν υπάρχουν. Οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι η πολυνομία και η γενικότερη γραφειοκρατία η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παρωχημένη και δημιουργεί αγκυλώσεις στον ελεύθερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Η συνύπαρξη τριών μηχανικών αποτελεί εγγύηση, μιας και όπως λένε πολλά μυαλά είναι καλύτερα από ένα. Με ποιον τρόπο εσείς έχετε δει να σας βγάζει ασπροπρόσωπους; Και που να δείτε τα 10 μυαλά! (γέλιο) Πλέον η εταιρεία μας έχει μεγαλώσει αρκετά και ο καθένας από εμάς διευθύνει την δική του ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών, οπότε έχουμε δημιουργήσει ισχυρό σύνολο.
Υπάρχει πλέον συνεργασία ανάμεσα στην παλιότερη και την νεότερη γενιά των επαγγελμάτων που εμπλέκονται στην αρχιτεκτονική σχεδίαση και υλοποίηση; Ή δρουν ανεξάρτητα;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα χάσμα γενεών και αυτό διότι η τεχνολογία των κατασκευών, όπως και το design τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Παρόλα αυτά ο υψηλός ανταγωνισμός αναγκάζει τους πάντες να προσπαθούν να είναι up to date.
Ποιο είναι το θετικό και ποιο το αρνητικό στοιχείο όλων εμάς που απευθυνόμαστε σ’ ένα αρχιτεκτονικό γραφείο και θέλουμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο; Είμαστε ανοικτοί σε μια άλλη γνώμη;
Είναι λογικό να είμαστε επιφυλακτικοί στις νέες τάσεις και τεχνολογίες. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας οδηγεί στην δημιουργία έργων προηγούμενης δεκαετίας. Πρέπει να δημιουργούμε σύγχρονες κατασκευές. Ευτυχώς σε όλο αυτό έχει βοηθήσει και το Instagram (γέλιο).
Ποιο δημόσιο κτίριο ή χώρο στα Χανιά θα αλλάζατε προς το καλύτερο και με ποιον τρόπο;
Υπάρχει ένα μεγάλο αστικό κενό στο ενετικό λιμάνι στην θέση του παλαιού περιπτέρου του Καραντινού πίσω από το Γιαλί Τζαμισί. Αυτό θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί αρχιτεκτονικά, ώστε να αποκτήσει μια πιο ουσιαστική χρήση όντας το πιο φωτογενές σημείο των Χανίων.
Ποια γειτονιά στο Ρέθυμνο θεωρείτε ότι έχει να πει μια εξαιρετική αρχιτεκτονική ιστορία; Για ποιο λόγο;
Τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου έχουν διηγηθεί πολλές ιστορίες. Τεράστιο ενδιαφέρον για παράδειγμα έχουν οι ξεναγήσεις που γίνονται κατά καιρούς και δίνεται η ευκαιρία να τις εξιστορήσουμε ξανά.
Ο εσωτερικός σχεδιασμός πρέπει να συνομιλεί με την γενικότερη αρχιτεκτονική του εξωτερικού κελύφους