Αμαλία Νουκάκη: Κυρίαρχος στόχος μου δεν είναι να ακολουθώ την παροδική τάση
H πεμπτουσία της σχεδιαστικής δύναμης υπάρχει ήδη εκεί έξω όπου υπάρχει ζωή… Άλλωστε ο Frank Loyd Wright, Αμερικανός αρχιτέκτονας, το…
Ανάμεσα στο σπίτι που υπάρχει και στο σπίτι που ονειρευόμαστε, το μόνο κενό είναι η αστοχία των προτεραιοτήτων.
Η Άντζελα Λεβάκη με την πολυετή εμπειρία που διαθέτει τεκμηριώνει αυτή την στάση ζωής αλλά και την καινούργια «τάση» που κερδίζει διαρκώς έδαφος: την βιωσιμότητα. Και δεν είπε ποτέ κανείς πως η βιωσιμότητα ισοδυναμεί με υποχώρηση ή συμβιβασμό.
Το αντίθετο μάλιστα. Βιωσιμότητα είναι η μέγιστη δυνατή επιτυχία με τα δεδομένα που έχω. Άρα ευτυχία μέσα στο σπίτι που καθένας αξίζει να έχει!
Αυτό όμως προϋποθέτει να γνωρίζεις, να συνδυάζεις και να κοιτάς μπροστά από τις λεπτομέρειες. Και τα τρία μαζί!
Και η Άντζελα Λεβάκη μας αποκωδικοποιεί έναν ολόκληρο μικρόκοσμο με εκείνες τις λεπτομέρειες που διασφαλίζουν ποιότητα ζωής μέσα στο σπίτι και ψυχική ευδαιμονία με βιωσιμότητα στην ευχαρίστηση της κάθε ημέρας!
Επιμέλεια: Παντελής Σπυριδάκης
Φωτογραφίες: Michael Papaioannou Photography
Ποια είναι η βασική διαφορά του ίδιου χώρου που διαμορφώνεται από έναν εξειδικευμένο interior designer και όταν διαμορφώνεται με την συμβατική επιλογή και τον συνδυασμό από τους ανθρώπους μόνους τους;
Αρχικά, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του «σχεδιάζω έναν εσωτερικό χώρο» και του «δια- κοσμώ έναν εσωτερικό χώρο». Η διακόσμηση ενός χώρου περιορίζεται σε επιλογή υλικών, χρωμάτων, έτοιμων επίπλων, κτλ. Ο interior designer προλαμβάνει λάθη με γνώμονα την εμπειρία, την κατάρτιση και τις τεχνικές του γνώ- σεις… Για παράδειγμα, είναι ζωτικό να γίνεται μια ηλεκτρολογική μελέτη, προτού σχεδιαστεί μια κουζίνα. Πριν. Όχι μετά… Έτσι, προλαμβάνουμε εσφαλμένες επιλογές, χρόνο και πολύ χρήμα… Μερικές φορές το όμορφο είναι σχετικό- ωστό- σο, υπάρχει το σωστό και το λάθος. Η κύρια μέ- ριμνα ενός interior designer είναι να ασχοληθεί με την λειτουργικότητα του χώρου, με βάση πά- ντα τις συνήθειες, τις απαιτήσεις και το γούστο του πελάτη- εκείνος θα ζει στον χώρο άλλωστε…
Ποιες είναι οι διαχρονικές εντυπωσιακές και ασφαλείς τάσεις που μένουν σταθερές στο πέρασμα του χρόνου;
Κάθε χρόνο υπάρχουν καινούργιες τάσεις στην διακόσμηση, νέα υλικά, νέες προτάσεις χρωμά- των… Τα τελευταία χρόνια στρέψαμε το ενδια- φέρον μας περισσότερο στην διακόσμηση του σπιτιού μας. Ο χώρος μας, εν γένει, αντικατο- πτρίζει αυτό το οποίο είμαστε, αυτό στο οποίο δίνουμε την προσοχή μας και αυτό από το οποίο επηρεαζόμαστε…. Το σπίτι πρέπει να είναι αντανάκλαση δική μας… Αυτό που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στο interior design, είναι η βιωσιμότητα. Οι ειδικές κατα- σκευές απο ξύλο, για παράδειγμα, μπορούν να υποστούν χρωματικές παρεμβάσεις ή αλλαγές στο σχεδιασμό τους. Με μια μικρή συντήρηση, επίσης, αυτές οι κατασκευές διατηρούνται για πολλά, πολλά χρόνια…. Τι πιο διαχρονικό, ασφαλές και σταθερό;
Σίγουρα οι ανατιμήσεις αποτελούν ανησυχία για όλους… και για τον κατασκευαστή και για τον καταναλωτή. Πάντα, ωστόσο, υπάρχουν τίμιες λύσεις.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε σε έναν χώρο για να συνυπο- λογίσουμε την κατανομή του χώρου, τον φωτισμό και τα σχήματα των επίπλων, δίχως να κάνουμε το λάθος να παραμερίσουμε ένα από τα τρία;
Η διαρρύθμιση ενός χώρου, εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ανθρώπων που ζουν εκεί… Δίνουμε έμφαση πάντα στην λειτουργικότητα του χώρου. Αρχικά, ξεκινάμε με- τρώντας πολύ προσεκτικά… Χρειαζόμαστε ένα πλάνο… μια κάτοψη. Για παράδειγμα, οι διαστάσεις των επίπλων μας είναι κατάλληλες για τον χώρο μας ή θα πρέπει να κάνουμε ελιγμούς, για να περάσουμε; Μήπως θα χρειαστεί μια ειδική κατασκευή; Και πώς θα μπορούσε ένας χώρος να είναι λειτουργικός χωρίς τον επαρκή φωτισμό; Το βράδυ που θα καθίσω στον καναπέ μου θέλω χαλαρό και ζεστό φωτισμό, αλλά πώς θα εργαστώ με αυτόν τον φωτισμό στον πάγκο της κουζίνας; Θα χρειαστώ μια άλλη πηγή φωτισμού, πιο δυνατή και ψυχρή. Πέρα, λοιπόν, από τον κύριο φωτισμό χρειαζόμαστε δευτερεύουσες πηγές φωτι- σμού. Όλα βέβαια τα στοιχεία, διαμόρφωση χώρου, έπιπλα, χρώματα, φωτισμός, θα πρέπει να έχουν συνοχή… Όλα και το καθένα ξεχωριστά, αποτελούν το σύνολο του χώρου μας.
Συγκεκριμένα, για τον χώρο της κουζίνας βασισμένοι στις επιταγές και τις νέες φιλοσοφίες του σήμερα, του εδώ και τώρα… ποιες είναι οι επιλογές που υπάρχουν;
Η κουζίνα είναι το κέντρο του σπιτιού… Ο χώρος συγκέντρω- σης… το πιο σημαντικό δωμάτιο. Όλα και όλοι περνούν από την κουζίνα… Μια κουζίνα δεν θα πρέπει να κατασκευάζεται έχοντας ημερομηνία λήξεως. Σχεδιαστικά, χρωματικά και σί- γουρα λαμβάνοντας υπ’όψη την επιλογή των υλικών. Η σχέση ποιότητας- κόστους θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν η κα- λύτερη. Η επιλογή ξύλου στα πορτάκια κουζίνας πλέον είναι σπάνια λόγω κόστους, αλλά και οικολογίας. Υπάρχουν υλικά εξαιρετικά ανθεκτικά, συχνά και από ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες. Σε ποικιλία χρωμάτων, υφών, απομιμήσεις υλικών (πέ- τρα, μάρμαρο, ξύλο, μέταλλο κτλ.) ματ, σατινέ ή γυαλιστερά. Μελαμίνες εξαιρετικής ανθεκτικότητας, αδιάβροχα υλικά, ακρυλικά, υλικά νανοτεχνολογίας που αυτοεπιδιορθώνονται… Μηχανισμοί με φρένα, μεντεσέδες και συρτάρια με κλείσιμο soft close, οι επιλογές δεν τελειώνουν… Η τεχνολογία εξελίσ- σεται και τα υλικά επιπλοποιίας ακολουθούν πιστά… Όλα, ωστόσο, ξεκινούν με μια σωστή μελέτη, σχεδιασμό και ολο- κληρώνονται με μια τελική κατασκευή…
Εσείς έχετε μεγάλη εμπειρία στις ειδικές κατασκευές που μπορούν να αναδείξουν τα ειδικά χαρακτηριστικά ενός δωματίου ή μιας επαγγελματικής αίθουσας. Ποιες μπορεί να είναι αυτές;
Ο όρος «ειδική κατασκευή» αναφέρεται σε κάτι που κατασκευάζεται και προσαρμόζεται ειδικά για συγκεκριμένο χώρο και συγκεκριμένες ανάγκες. Πρόκειται για ένα μεμονωμένο κομ- μάτι που σίγουρα αναδεικνύει και ειδικά χαρακτηριστικά ενός χώρου. Είναι κατασκευές ή έπιπλα που σχεδιάζονται, κατα- σκευάζονται και τοποθετούνται σύμφωνα με τις προδιαγρα- φές κάποιου. Από την στιγμή που προσαρμόζεται ως προσθήκη στον κάθε χώρο, σημαίνει ότι μεταξύ των άλλων ταιριάζει και στο στυλ του χώρου. Επίσης, υπάρχουν και άλλα οφέλη από τις ειδικές κατασκευές, όπως: 1) λειτουργικότητα, 2) προσωπική έκφραση, 3) ποιότητα υλικού, 4) ευελιξία προϋπολογισμού, 5) απόλυτη εκμετάλλευση χώρου, 6) πολυμορφικός χαρακτήρας.
Πόσο συχνά επιλέγουμε έπιπλα ή συνθέσεις που μας αρέσουν πάρα πολύ, αλλά δεν έχου- με καν σκεφτεί να τα ταιριάξουμε στις γωνί- ες, τα στενέματα ή τα κατασκευαστικά ζιγκ ζαγκ του χώρου μας;
Εξαιρετικά συχνό φαινόμενο…. Αυτή είναι μια αυθόρμητη αγορά. Είναι σίγουρα μια επιλογή που δεν έχει γίνει από κάποιον ειδικό, γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν θα έχει γίνει μελέτη του χώρου και των αναγκών του…
Πολλοί έχουν ανησυχίες για τις διακυμάνσεις των τιμών. Υπάρχουν επιλογές με εξίσου καλή ποιότητα, αλλά με δυνατότητα οικονο- μικής εξοικονόμησης;
Σίγουρα οι ανατιμήσεις αποτελούν ανησυχία για όλους… και για τον κατασκευαστή και για τον καταναλωτή. Πάντα, ωστόσο, υπάρχουν τίμιες λύσεις. Υπάρχουν πάντα καλά, αλλά πιο οικονομικά υλικά. Για παράδειγμα, αντί για μια λάκα που είναι αρκετά ακριβή ή βακελίτη που είναι πλέον σπάνιος, λόγω κόστους, υπάρχει το εξαιρετικά ανθεκτικό και σαφώς πιο οικονομικό ακρυλικό. Αυτό επαφίεται στην τιμιότητα του εκάστοτε διακοσμητή ή κατασκευαστή.
Η ψυχολογία του χρώματος έχει και αυτή τον ρόλο της. Ποιες είναι οι ιδανικότερες επιλο- γές τώρα;
…και φτάσαμε στο αγαπημένο μου θέμα! Έχω εντρυφήσει αρκετά στο χρώμα, και στην ψυχο- λογία του χρώματος, γιατί είμαι παράλληλα και καλλιτέχνης. Ποτέ μα ποτέ, δεν επιλέγω τυχαία κάποιο χρώμα. Ανάλογα με το πώς θέλει να νιώσει κάποιος στον χώρο που τον περιβάλλει, ενεργώ ανάλογα, επιλέγοντας τα κατάλληλα χρώματα. Η επιλογή της pantone για το έτος 2022 είναι το 17-3938 veri peri. Είναι ένα ψυχρό μωβ, που προκαλεί την εφευρετικότητα και την δημιουργικότητα, ανοίγοντας δρόμους προς το καινούργιο. Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού ανακάμπτουμε από μια περίοδο απομόνωσης και η περιέργεια μας κινητοποιεί και μας ενερ- γοποιεί ξανά!
Το εστιακό σημείο ενός χώρου, όταν το εντο- πίσουμε, ποιο θέλουμε να είναι, τι θέση θα πρέπει να του αποδώσουμε σύμφωνα με τους όρους του interior design για να μας αντιπρο- σωπεύει;
Προσωπικά, μου αρέσει ο χώρος να έχει χαρα- κτήρα. Πολύ συχνά, παροτρύνω τους πελάτες μου να μην πετάνε έπιπλα του χθες, αν δεν τα ελέγξω- όσοι με γνωρίζουν θα χαμογελάσουν σε αυτό το σημείο- αυτά τα έπιπλα μπορούν να μεταμορφωθούν και να σταθούν κάλλιστα και σήμερα και στο μέλλον, αν αναπαλαιωθούν σωστά… Γενικά, όμως, ο κάθε χώρος πρέπει να βασίζεται στο γούστο εκείνου που ζει εκεί…. Δεν πρέπει ποτέ να αντιγράφουμε κάτι, όσο κι αν μας αρέσει… Υιοθετούμε στοιχεία και τα προ- σαρμόζουμε στο προσωπικό μας γούστο και τις δυνατότητες του χώρου μας. Επίσης, ένας χώ- ρος πρέπει να έχει χρώμα… Αν το φοβόμαστε, ας χρησιμοποιήσουμε παστέλ αποχρώσεις.
Αυτό που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στο interior design, είναι η βιωσιμότητα
Όταν ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος, ποια είναι η αίσθηση που θα πρέπει να επικρατεί;
Όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μας, πρέπει να νιώθουμε ευτυχία… τίποτα λιγότερο. Τα πάντα, από τα έπιπλα, από τα χρώματα, πρέπει να μας μεταφέρουν συναισθήματα, όπως ηρεμία, γα- λήνη, χαρά και ασφάλεια. Και βέβαια, να είναι οι χώροι αισθητικά ευχάριστοι. Για να μπορέσω να το πετύχω αυτό, φροντίζω να γνωρίσω πολύ καλά αυτόν που έχω απέναντί μου… με τι ασχο- λείται, πώς είναι η μέρα του, τι του/της αρέσει, κλπ… Όσο πιο καλά τον/την γνωρίσω, τόσο πιο επιτυχημένο είναι το αποτέλεσμα….