Follow us:

Δασικοί χάρτες

Άρθρο από την έντυπη έκδοση Τεύχος 11 Επιμέλεια: Γεώργιος Σχοινοπλοκάκης Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ
3640

 

Οι δασικοί χάρτες που πρόσφατα αναρτήθηκαν στο σύνολο της επικράτειας της χώρας είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό «εργαλείο» που αφορά όλους μας. Με αυτό το χάρτη δίνεται η εύκολη πρόσβαση σε κάθε πολίτη να γνωρίζει το χαρακτήρα της γης του που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών περιοχές. Επίσης, του δίδεται η δυνατότητα να φέρει αντιρρήσεις για το χαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας του (σε περίπτωση που δοθεί σε αυτή δασικός χαρακτήρας) με τρόπο λιγότερο γραφειοκρατικό σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.

 

Σε αυτή τη διαδικασία καλούμαστε να συμμετάσχουμε όλοι οι πολίτες που έχουμε στην ιδιοκτησία μας έστω και ένα μικρό κομμάτι γης σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού, ελέγχοντας σε πρώτη φάση αν η γη μας υπάγεται η όχι στη δασική νομοθεσία. Αυτό γίνεται σχετικά εύκολα ανατρέχοντας στην ανάρτηση του Δασικού χάρτη στη περιοχή όπου βρίσκεται η ιδιοκτησία μας μέσω της πλατφόρμας του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ και συγκεκριμένα στην ενότητα «ΑΝΑΡΤΗΣΗ 2021 – Δασικός Χάρτης». Εκεί βρίσκοντας επί του χάρτου με μια σχετική ακρίβεια την ιδιοκτησία, μπορούμε εύκολα (πέραν ελαχίστων ιδιαιτέρων

 

περιπτώσεων) να διαπιστώσουμε το χαρακτήρα που έχει αποδοθεί σε πρώτη φάση στη γη μας. Εάν διαπιστώσουμε ότι η γη μας δεν είναι χαρακτηρισμένη ως δασική σήμερα τότε δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε περαιτέρω. Στην αντίθετη περίπτωση είναι αναγκαία και επιτακτική η διαδικασία ένστασης διότι και με βάση τη κείμενη νομοθεσία οι δασικές εκτάσεις θεωρούνται εν γένει κρατικές (εκτός αν η ένσταση δημιουργήσει διαφορετικό χαρακτήρα). Επιπρόσθετα, να αναφέρουμε ότι στα Χανιά έχει χαρακτηριστεί ως δασική περίπου το 72% της συνολικής επιφάνειας του νομού Χανίων.

 

Μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής που αφορά την κυρίαρχη διαδικασία χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων είναι η απόφαση του ΣτΕ και συγκεκριμένα η 1364-5/2021 της Ολομέλειας, βάση της οποίας ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης τροποποιεί κατά πολύ τη τεχνική διαδικασία της παραπάνω πράξης και τον τρόπο με τον οποίο χαρακτηρίζονται οι εκτάσεις στο σύνολο της επικράτειας. Θα ξεκινήσω κάνοντας αναφορά στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ΣτΕ Ολ 1364-5/2021 η οποία λύνει θέματα, ιδιοκτησιακά επί το πλείστον, τα οποία η νομοθεσία είχε δημιουργήσει περιληπτικά. Η απόφαση αυτή αναφέρει ότι: βασικό στοιχείο του νέου συστήματος των αναθεωρημένων δασικών χαρτών είναι ότι οι δασικοί χάρτες καταρτίζονται, όχι μόνο βάσει αεροφωτογραφιών, που απεικονίζουν διαχρονικά τη δασική βλάστηση κάθε περιοχής, αλλά και βάσει διοικητικών πράξεων, οι οποίες καθόριζαν άλλες χρήσεις για ορισμένες εκτάσεις κατά το παρελθόν, ιδίως, μάλιστα, προ του Συντάγματος του 1975. Δηλαδή, το νέο σύστημα συνοψίζεται, στον εξής κανόνα: Δασικό είναι ό,τι καλύπτεται από δασική βλάστηση όχι μόνο σήμερα, αλλά και κατά το παρελθόν, αρκεί να μην έχει εκδοθεί διοικητική πράξη που να αλλάζει τη χρήση του, κατά βάση, πριν από το Σύνταγμα του 1975 και για όσο χρόνο συνεχίζεται η επιτραπείσα χρήση.

Συγκεκριμένα, προέβλεψε, ο εν λόγω νόμος ότι παρόμοιες εκτάσεις, οι οποίες έχουν αφιερωθεί, λόγου χάρη, στη γεωργική χρήση πριν από το Σύνταγμα του 1975, αποσυνδέονται από τη δασική νομοθεσία, εφόσον εξακολουθούν να καλλιεργούνται, όχι μόνο από τους διαδόχους όσων είχαν αποκατασταθεί, αλλά και από τους διαδόχους των τότε ιδιοκτητών.
Συνοψίζοντας λοιπόν πρέπει να τονίσουμε ξανά το γεγονός ότι οφείλουμε να αφιερώσουμε κάποιο χρόνο και σε συνεννόηση με το Μηχανικό και το Δικηγόρο μας να διασφαλίσουμε την ιδιοκτησία μας πρώτα γνωρίζοντας το «χαρακτήρα» της με βάση τους Δασικούς χάρτες και στη συνέχεια να κάνουμε τις όποιες απαραίτητες ενέργειες κριθούν αναγκαίες ώστε να έχουμε τα λιγότερα δυνατά προβλήματα στο μέλλον.

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:80

Related Posts

Passive Houses
Architecture / Articles /

Passive Houses

Στον κόσμο της βιώσιμης αρχιτεκτονικής, το πρότυπο του Passive House αναδεικνύεται ως μια επαναστατική δύναμη, αναδιαμορφώνοντας την προσέγγισή μας στην…