Tractus Design & Construction
Ένα απλό κτίριο, δυο πλατείες, ένα μουσείο και πέντε εστιατόρια δεν αποδίδουν απλά μια αρχιτεκτονική αλλά μια ολόκληρη πόλη. Ένας…
Αν μετρήσουμε πόσες φορές σε μια ημέρα αγγίζουμε μέταλλo θα εκπλαγούμε…
Είναι σχεδόν παντού. Στηριζόμαστε πάνω του…
Δεν είναι, όμως, πραγματικά οξύμωρο να μπορεί το ανθρώπινο χέρι να δαμάσει αυτό το τόσο δυνατό υλικό; Κι όμως! O Δημήτρης Γκάτζιας άρχισε να γνωρίζει το μέταλλο στην ηλικία των 16 ετών μέσα από τις σπουδές του στην μηχανουργική κατεργασία. Εμείς προσπαθήσαμε να μάθουμε πόσες πολλές και διαφορετικές ανάγκες μας ικανοποιούν οι δημιουργίες από μέταλλο.
ARCHTIFY
Στο ερώτημα αν το μέταλλο θεωρείται δύσκολο υλικό ή διαχρονικό ο ίδιος επισημαίνει μια πολύ βασική λεπτομέρεια: «Είναι όντως έτσι. Υπάρχουν πολλά είδη μετάλλων αλλά και κραμάτων αυτών, που το καθένα έχει τις δικές του χαρακτηριστικές ιδιότητες. Aυτό είναι πολύ σημαντικό κριτήριο επιλογής ως κατασκευαστικό υλικό σε διάφορους τομείς»
Βέβαια υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν τις δημιουργίες από μέταλλο, και θα ήθελαν να βάλουν στον χώρο τους ένα θέμα ή μια θεματική ενότητα από κάποιο μέταλλο , πόσο σίγουροι όμως θα είναι για την επιλογή τους; Κι ο Δημήτρης Γκάτζιας μας εξηγεί τι χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει.
”Ο ιδιώτης, ο οποίος τυγχάνει να μην έχει τις βασικές γνώσεις γύρω από το κάθε μέταλλο, οφείλει να ζητήσει ενημέρωση από τον αρχιτέκτονα και από τον κατασκευαστή για τα χαρακτηριστικά των μετάλλων, που προτίθεται να τοποθετήσει, σχετικά κυρίως με την συμπεριφορά τους στον χρόνο, σε σχέση με το περιβάλλον και το μικροκλίμα που θα τα περιβάλλει.
Στον επαγγελματικό μας χώρο υπάρχει κυρίως το εργαστήριο παραγωγής και μερικά αντικείμενα που μπορεί κάποιος να δει την ποιότητα κατασκευής αλλά και να διαλέξει τεχνοτροπίες και υλικά. Περισσότερες κατασκευές από το εργαστήρι μας μπορεί να δει και στο site μας www.gatzia.gr ή στα social media».
ΑRENCOS
Πλέον το πεδίο εφαρμογών που έχουν οι δημιουργίες από μέταλλο έχει γίνει τόσο ευρύ που δημιουργεί αποτελέσματα που έχουν νεωτερισμό αλλά και ποιότητα. Ο κ. Γκάτζιας βασισμένος στην εμπειρία που έχει, το αποδίδει αυτό στον αρχιτέκτονα: «Ένας αρχιτέκτονας ανάλογα με το ύφος του χώρου που θέλει να παρουσιάσει μπορεί να βάλει το μέταλλο σχεδόν παντού, από στέγη μέχρι τοίχους και πατώματα, έπιπλα, διακοσμητικά στοιχεία έργα τέχνης, συσκευές και άλλα. Φαντασία και γνώσεις να υπάρχουν και όλα γίνονται».
Ζητώντας να μας χαρακτηρίσει την φιλοσοφία του εργαστηρίου, ο Δημήτρης Γκάτζιας αυτόματα εξηγεί: «Πρόκειται για ένα εργαστήρι περίτεχνων αντικειμένων που σκοπό έχει να προάγει τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες εκείνες, που θα δώσουν την κομψότητα στην ενίοτε κατασκευή, είτε είναι ένα κάγκελο είτε ένα έργο τέχνης. Τα ερεθίσματα για τις σωστές λεπτομέρειες έρχονται κυρίως από το περιβάλλον στο οποίο θα βρίσκεται η κατασκευή, ώστε να δένει αρμονικά με το σύνολο».
Πολλές φορές το μέταλλο συνδυάζεται με ξύλο, γυαλί και άλλοτε με ύφασμα ή και με πέτρωμα
ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗ
Και όταν φτάνει η ώρα για την λειτουργικότητα και την χρηστικότητα, το πράγμα γίνεται πιο σύνθετο: «Ένα αντικείμενο μπορεί να είναι λειτουργικό, χρηστικό και ταυτόχρονα να έχει μια καλλιτεχνική φόρμα», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου.
«Όμως, όσο η πλάστιγγα γέρνει από το βάρος της καλλιτεχνίας, τόσο ελαφρώνει από τη χρηστικότητα και τη λειτουργικότητα. Θα πρέπει, λοιπόν, ο δημιουργός να βρει τη χρυσή τομή όλων αυτών, ώστε το αντικείμενο να εκπληρώνει το σκοπό για τον οποίο προορίζεται».
MINA ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ
Ο ίδιος παραδέχεται: «Το μέταλλο τις περισσότερες φορές είναι το μοναδικό υλικό στο αντικείμενο. Πολλές φορές, όμως, συνδυάζεται με ξύλο, γυαλί, άλλοτε με ύφασμα, πέτρωμα και άλλοτε πάλι με συνδυασμούς αυτών. Αυτό εξαρτάται από τη φύση και τη φόρμα, τα αντικείμενα και το περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί».
Υπάρχουν παράλληλα στο εργαστήρι και τα περίτεχνα αντικείμενα καθώς και τα χειροποίητα κοσμήματα που ομορφαίνουν την ζωή των ανθρώπων.
«Θα έλεγα ότι το ένα στολίζει το χώρο μας και το άλλο το σώμα μας με απώτερο σκοπό να έχουμε καλύτερη διάθεση άρα και καλύτερη ψυχική υγεία».
ΤΈΧΝΗ & ΜΈΤΑΛΛΟ