Follow us:

Γιώργος & Δημήτρης Γαλάνης: Πως προστατεύουμε τα φυτά μας από κρύο – παγετό;

Άρθρο από την έντυπη έκδοση Τεύχος 13 Γιώργος & Δημήτρης Γαλάνης

Από την γεωπονική υποστήριξη του «Φυτώριο Φυταγορά» είμαστε πάντα στην διάθεσή σας για ό,τι χρειαστεί! Όσοι ζουν καλά κι είναι δημιουργικοί, εμπνέονται από τη «Φυταγορά».

Τα φυτά μας είναι κι αυτά «μέλη της οικογένειάς μας», τα αγαπάμε και μας ανταποδίδουν αυτή την αγάπη! Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός, ο δυνατός αέρας και το χιόνι είναι οι απειλές του χειμώνα στα φυτά σας. Όσοι αγαπάτε τα φυτά και τα λουλούδια κάνετε ό,τι καλύτερο, για να τα προφυλάξετε από το κρύο και τον παγετό.

2320

Όταν πιάνουν τα χοντρά κρύα, τα χιόνια, ο παγετός, το φυτώριο ΦΥΤΑΓΟΡΑ είναι πάντα έτοιμο για να φροντίσετε τα φυτά σας.

Πρώτα από όλα, χρειάζεται να υπάρχει στο σπίτι αντιπαγετικό ύφασμα, με το οποίο καλύπτουμε τα ευαίσθητα φυτά μας. Το αντιπαγετικό ύφασμα είναι ειδικά κατασκευασμένο, ώστε να ανεβάζει την θερμοκρασία και ταυτόχρονα επιτρέπει στα φυτά μας να αναπνέουν, να διατηρούν την ατμοσφαιρική υγρασία, να δέχονται την κατάλληλη ηλιακή ακτινοβολία και να φωτοσυνθέτουν. Αν δεν προλάβατε να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα για το κρύο και η παγωνιά σας έκανε ζημιές, δείτε πώς θα σώσετε ό,τι απέμεινε:

1.Αφήστε τον πάγο να λιώσει και μη βρέξετε καθόλου τα φύλλα, γιατί έτσι θα δημιουργήσετε και άλλα στρώματα πάγου.
2. Μην κλαδέψετε τα χαλασμένα κλαδιά στα παγωμένα φυτά. Περιμένετε πρώτα να ζεστάνει λίγο ο καιρός. Έτσι, θα αποφύγετε προβλήματα από ενδεχόμενη νέα παγωνιά.
3. Απομακρύνετε μόνο τα κλαδιά που έχουν σπάσει και είναι επικίνδυνα.
4. Προστατεύετε από τον πρωινό ήλιο όσα φυτά φαίνονται να έπαθαν ζημιές από τον πάγο με ένα μαύρο πλαστικό ή με όποιον τρόπο είναι πρόσφορος.
5. Την άνοιξη κι αφού δείτε νέα βλάστηση, κλαδεύετε τα παγωμένα φυτά σας 2 – 3 μάτια πιο κάτω από το σημείο όπου αρχίζει η νέκρωση από το κάψιμο. Σε μεγάλα φυτά, όπως μια μεγάλη πορτοκαλιά, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε πολλούς μήνες για να δείτε τι έχει σωθεί.
6. Δίνετε τακτικά λίπασμα να βοηθήσετε τη νέα βλάστηση αλλά και την ανάπτυξη της ρίζας.
7. Ποτίζετε τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές και το νερό πιο ζεστό. Αποφύγετε το πότισμα όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι, αλλά καταβρέχετε τα φύλλα μετά από δυνατό και ξηρό αέρα.

 

Τα φυτά που φυτεύουμε σε κήπους είναι συνήθως ανθεκτικά σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες.

Ανθεκτικά φυτά, λοιπόν, είναι: φυλλοβόλα δέντρα, θάμνοι αειθαλείς και πλατύφυλλοι, κάποια ελάχιστα παχύφυτα.

Αυτά που σίγουρα δεν έχουν πρόβλημα με τις παγωνιές είναι τα κωνοφόρα! Μπορεί να έχουν άσχημη όψη (καφέ ή μπεζ χρώμα). Είναι το φυσιολογικό χρώμα που παίρνουν.

Σε κάποια φυτά μπορεί να πάγωσε μόνο το υπέργειο τμήμα τους και το υπόγειο τμήμα τους να είναι μια χαρά. Έτσι, την άνοιξη θα πετάξουν από τη ρίζα νέα βλαστάρια.

Γιώργος & Δημήτρης Γαλάνης: Πως προστατεύουμε τα φυτά μας από κρύο – παγετό; image5 Γιώργος & Δημήτρης Γαλάνης: Πως προστατεύουμε τα φυτά μας από κρύο – παγετό; image6 Γιώργος & Δημήτρης Γαλάνης: Πως προστατεύουμε τα φυτά μας από κρύο – παγετό; Keep-plants-warm Γιώργος & Δημήτρης Γαλάνης: Πως προστατεύουμε τα φυτά μας από κρύο – παγετό; pexels-olga-lioncat-7245321 Γιώργος & Δημήτρης Γαλάνης: Πως προστατεύουμε τα φυτά μας από κρύο – παγετό; pexels-tonia-kraakman-9474065

Related Posts

Passive Houses
Architecture / Articles /

Passive Houses

Στον κόσμο της βιώσιμης αρχιτεκτονικής, το πρότυπο του Passive House αναδεικνύεται ως μια επαναστατική δύναμη, αναδιαμορφώνοντας την προσέγγισή μας στην…