Κατοικία στο Καλαμάκι
Η είσοδος στην κατοικία είναι μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα από χώρους πρασίνου και πλακόστρωτους, καταλήγοντας στο στεγασμένο χώρο με πέργκολα…
Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι να έχω μία εμμονή με το σχήμα του κύκλου. Η απουσία τέλους, ο συμβολισμός της αδιάκοπης κίνησης του κύκλου της ενέργειας και της ζωής ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά του κύκλου που με συνάρπαζαν. Ο κύκλος φαίνεται να είναι αυτονόητο μέρος του ανθρώπινου DNA.
Ο κύκλος, επίσης, κάνει κάθε γραμμική διαδικασία να φαίνεται ατελής και άσκοπη. Όμως, οι παραγωγικές και καταναλωτικές μας συνήθειες παραμένουν εδώ και αιώνες γραμμικές, γιατί βολεύει και γιατί ήταν ελάχιστοι εκείνοι που προασπίζονταν τις έννοιες της κυκλικότητας και της αειφορίας για ένα καλύτερο μέλλον.
Ευτυχώς, οι φωνές υπέρ της προστασίας του πλανήτη αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που πλέον η Κυκλική Οικονομία και η Αειφορία μέσω της Ανακύκλωσης θεωρούνται μονόδρομος. Και ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας εδώ στην Ελλάδα στηρίζεται από ένα ευγενές μέταλλο, που μέσω της ανακύκλωσης μπορεί να χρησιμοποιείται για πάντα σε πολυπληθείς τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, τονώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά την εγχώρια οικονομία, το Αλουμίνιο.
Με κέντρο, λοιπόν, το Αλουμίνιο κάθε συνειδητοποιημένος και νοικοκύρης κατασκευαστής αλουμινίου ζει και εργάζεται μέσα σε τρεις ομόκεντρους κύκλους, τον κύκλο της επιχείρησής του, τον κύκλο του κοντινού κοινωνικού του περίγυρου και τον κύκλο του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.
Ο δικός μου πρώτος κύκλος, λοιπόν, αφορά στην εταιρεία που συστήσαμε πριν από 25 χρόνια εγώ και ο αδερφός μου, Νίκος, συνεχίζοντας μία παράδοση άλλων 30 ετών, την «Αλουτέκ Ζαχαριουδάκης ΑΕ» στην οποία εργάζονται 10 άτομα και έχει ιδιαίτερη σημασία να τους κάνουμε να νιώθουν το ίδιο υπερήφανοι όσο είμαστε εμείς για την προσφορά τους σε μια οικολογικά συνειδητοποιημένη εταιρεία.
Όντας αθλητές και φυσιολάτρες από τα φοιτητικά μας χρόνια, εγώ και ο αδερφός μου Νίκος θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας στο σπίτι αλλά και στα «παιδιά» μας στην εργασία, δηλαδή στους εργαζόμενούς μας, τη σημασία της προστασίας του πλανήτη με την αγάπη μας προς το πιο πράσινο από όλα τα μέταλλα, το αλουμίνιο και το σεβασμό προς τη φύση.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προβαίνουν στη μέτρηση και τη δημοσιοποίηση δεικτών που αφορούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη έχει στραφεί στον όρο “ESG” (Environmental, Social and Governance), μέσω των δεικτών του οποίου αποτυπώνεται η ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα που καθορίζεται από τα παρακάτω κριτήρια.
Υλική υγεία: διασφάλιση ότι τα υλικά είναι ασφαλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Κυκλικότητα προϊόντων: επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων και συμβολή τους στην κυκλική οικονομία.
Ποιότητα αέρα & Προστασία κλίματος: προστασία καθαρού αέρα, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ελαχιστοποίηση επικίνδυνων εκπομπών και ρύπων.
Διαχείριση νερού & εδάφους: προστασία της καθαρότητας του νερού και διατήρηση της υγείας του εδάφους.
Κοινωνική και Εταιρική ευθύνη: σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμβολή σε μια κοινωνία δικαιοσύνης και ισότητας και εφαρμογή δίκαιων εργασιακών πρακτικών.
ΤΙ ΚΆΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΌΝ ΕΜΕΊΣ;
• Με μεγάλη υπερηφάνεια, χρησιμοποιούμε «πράσινο» αλουμίνιο, ανακυκλώνουμε σχεδόν το 100% από ό,τι αποβάλλουμε, έχουμε ελάχιστους έως καθόλου ρύπους, έχουμε βελτιστοποιήσει τους χρόνους παραγωγής στο μέγιστο και χρησιμοποιούμε φωτοβολταϊκά, οικονομικούς λαμπτήρες επικουρικά στο φυσικό φωτισμό και ανακυκλωμένο χαρτί.
• Προτείνουμε στους υποψήφιους πελάτες μας σειρές κουφωμάτων με υψηλό συντελεστή θερμομόνωσης και χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.
• Επίσης, οργανώνουμε εταιρικές εξορμήσεις στη φύση, έτσι ώστε μέσω της εταιρικής κουλτούρας και της βελτίωσης των σχέσεων να περάσει η νοοτροπία της προστασίας του περιβάλλοντος στους εργαζόμενους και στους συγγενείς τους.
• Φροντίζουμε, τέλος, να βοηθάμε αφιλοκερδώς στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών χώρων και σχολικών μονάδων, όπως και στην ενημέρωση των μαθητών για θέματα κυκλικής οικονομίας, ανακύκλωσης και προστασίας του πλανήτη με ομιλίες και παρουσιάσεις για τη σημασία του αλουμινίου και με την οργάνωση επισκέψεων από σχολεία στο κατασκευαστικό μας.
Σήμερα, λοιπόν, είναι αναγκαίο να επιταχύνουμε την υλοποίηση των δράσεων για τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία με σχέδια δράσης, σημαντικός πυλώνας των οποίων θα είναι και οι μεταποιητικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες φαίνεται να δαπανούν το 40% σε υλικά. Με το σωστό πλαίσιο πολιτικής, 50% της ζήτησης αλουμινίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να παρασχεθεί μέσω ανακύκλωσης μετά τον κατα- ναλωτή έως τα μέσα του αιώνα. Ως αποτέλεσμα, η ανακύκλωση αλουμινίου θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές CO2 έως 39 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2050, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 46% του CO2 ετησίως.
Είναι μεγάλη πρόκληση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενσωματώσουν την κυκλική οικονομία στην κύρια επιχειρηματική τους δραστηριότητα, δεδομένου ότι τα υφιστάμενα δίκτυα, η κουλτούρα και η τεχνογνωσία τους βασίζονται σε γραμμικές επιχειρηματικές διαδικασίες παραγωγής. Δεν μπορεί, όμως, να υπάρχει οπισθοδρόμηση, μόνο αύξηση του ρυθμού αλλαγής και πρέπει να βασιστούμε στις θετικές αλλαγές που συντελούνται καθημερινά.
Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαριουδάκης,BA, MSc, MBA
Γεράνι Δήμου Πλατανιά
T. 2821083590
www.aloutek.gr