Follow us:

Villa 7 Seas

Άρθρο από την έντυπη έκδοση Τεύχος 14 Κείμενο: Στέφανος Σκανδάλης, Αρχιτέκτονας Σε αρμονία με την Kρήτη
1350

Το στοίχημα που τέθηκε ήταν η υπογράμμιση της σύγχρονης διάστασης του έργου σε αρμονία με τον τόπο και την ταυτότητά του.

Η τοπική διάσταση αναδείχθηκε μέσα από τις απαντήσεις που δόθηκαν στις κλιματολογικές και τοπογραφικές συνθήκες του οικοπέδου και των τοπικών κατασκευαστικών παραδόσεων. Μία καταπληκτική θέα στο Λυβικό Πέλαγος, οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι, η κλίση του εδάφους, το αυστηρό κρητικό τοπίο με την χρωματική παλέτα και χλωρίδα του, διαμορφωμένο από το ανθρώπινο χέρι με την εκτενή χρήση της κρητικής «ξερολιθιάς»…

Για τη δημιουργία μιας σύγχρονης έπαυλης, που «φυτρώνει» στο συγκεκριμένο κρητικό τοπίο, ακολουθήθηκε ο δρόμος της GLO-CAL (GLOBAL + LOCAL) προσέγγισης, στοχεύοντας σε μία σύγχρονη τοπικά προσδιορισμένη κατοικία που ψηλαφίζει τα όρια της ανθρώπινης ευτυχίας δια μέσου του «Κατοικείν».

Η έπαυλη αυτή είναι «αμυντική» στους βορειοδυτικούς ανέμους, ενώ «ανοίγεται» στην υπέροχη νότια θέα. Το έργο διαθέτει ένα master bedroom στον όροφο με άπλετη θέα στις νότιες παραλίες και τα γύρω βουνά, ensuite λουτρό και κοινόχρηστη αυλή. Στο ισόγειο αναπτύσσονται εκατέρωθεν του living-room άλλα δύο υπνοδωμάτια με ensuite λουτρό, ενώ η κουζίνα συνδέεται οπτικά μέσα από πολύ μεγάλα ανοίγματα με τον εξωτερικό αύλειο χώρο που είναι εφοδιασμένος με infinity pool, πέργκολα, BBQ και kitchen-garden. Το ένα υπνοδωμάτιο εξέχει του living-room και μαζί με την πέργκολα προστατεύει τους εξωτερικούς χώρους διημέρευσης από τους ισχυρούς Β.Δ. ανέμους. Στο υπόγειο αναπτύσσονται βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι με πρόβλεψη για play-room και ξενώνα.

Ένα κυλινδρικό κλιμακοστάσιο συνδέει όλες τις στάθμες, ενώ ένας ταρατσόκηπος μαζί με έναν πέτρινο τοίχο προστατεύουν και υπογραμμίζουν την κύρια είσοδο.

Η χρήση της πέτρας κυριαρχεί, ακολουθώντας όμως αυστηρά την διάκριση μεταξύ φέρουσας και φερόμενης δομής-φέρουσα δομή από οπλισμένο σκυρόδεμα, με αντεστραμμένη δοκό στο living-room για περισσότερο φως. Εδώ, οι οπτοπλινθοδομές αντικαταστάθηκαν εξωτερικά (και συχνά εσωτερικά) με κρητική ξερολιθιά, χαρίζοντας έτσι στο έργο την σύνδεση με το κρητικό φυσικό και πολιτισμικό τοπίο.

Έγινε χρήση του κρητικού πωρόλιθου που συνέδεσε το έργο με το ευρύτερο τοπίο διαμέσου και των τοίχων περίφραξης, μιας και αυτοί έγιναν με την τεχνοτροπία της «κρητικής ξερολιθιάς». Μικρές και μεγάλες πέτρες, λαξευτές γωνίες, χρήση της πέτρας του χωραφιού, όλα αυτά έδωσαν την συνέχεια με τον τόπο που προανέφερα. Μια κρητική παροιμία λέει: «Η μικρή πέτρα στηρίζει την μεγάλη», θέλοντας να υπογραμμίσει την συνοχή που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα σε κοινωνικά «μικρούς» και «μεγάλους».

Οι φυτεύσεις είναι μεσογειακές με το μποστάνι του kitchen garden να χαρίζει στην έπαυλη τις χαρακτηριστικές νοστιμιές της Κρήτης (κολοκύθια, μελιτζάνες, θυμάρι, αρισμαρί κ.λπ.)

Τα μεγάλα νότια ανοίγματα προστατεύθηκαν από τον δυνατό τοπικό ήλιο με διάτρητα «BRISE SOLEIL», που ακολουθούμενα από συμπαγή προστεγάσματα χαρίζουν ένα μαλακό πέρασμα του φωτός στους εσωτερικούς χώρους (ανοιχτό, διάτρητο, συμπαγές, κλειστό), το κλιμακοστάσιο ερμητικά κλειστό φωτίζεται από την οροφή με γυαλί χαμηλής θερμοπερατότητας. Τα χρώματα εξωτερικά και εσωτερικά πάρθηκαν από την παλέτα της κρητικής ξερολιθιάς, δίνοντας ενότητα στο έργο. Όλες οι Η/Μ εγκαταστάσεις βρήκαν θέση στο δώμα με το υψηλό στηθαίο να κρύβει την θέασή τους από παντού.

Μια σύγχρονη κρητική έπαυλη, λοιπόν, μια βάση συζήτησης για το μέλλον της αρχιτεκτονικής στην Κρήτη, ή αν θέλετε, για την κρητική αρχιτεκτονική μέσα από μια διαδικασία εξειδίκευσης της μοντέρνας γλώσσας (langue) σε τοπική λέξη (parole), μιλώντας με σημειολογικούς όρους. Είναι κάτι, εξάλλου, που έχει ήδη συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν (π.χ. ο ιταλικός μανιερισμός του 16ου αιώνα μεταφράσθηκε σε κρητικό μανιερισμό, κάτω από τον δυνατό ήλιο του νησιού που χρωμάτιζε το κύριο υλικό κατασκευής, τον κρητικό πωρόλιθο). Ή όπως ξέρουν πολύ καλά οι αμπελουργοί, μια γαλλική ποικιλία chardonnay αποκτά εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εδώ στην Ελλάδα!

Γιατί τι άλλο είναι η Αρχιτεκτονική; Μία τοπική απάντηση στην αέναη αναζήτηση ευτυχίας του ανθρώπου δια μέσου του «Κατοικείν».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ VILLA 7 SEAS ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ « ΣΧΟΙΝΑΡΙΑ» ΝΟΤΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στέφανος Σκανδάλης

Στατική Μελέτη: Ιωάννης Τζανακάκης

Η/Μ Μελέτη: Ιωάννης Πεσδεμιώτης

Επίβλεψη: Ikodomi SA

Οπλισμένο σκυρόδεμα: Ηλίας Λιόνης

Οπτοπλινθοδομές, κονιάματα, θερμοπροσόψεις: Βουρβάχης Νικόλαος, Παπαδάκης Γεώργιος

Λιθοδομές: Έλβις Κούμε.

Κατασκευή επίπλων και πέργκολων: Παλιεράκης Μπάμπης.

Εσωτερική διακόσμηση, επίπλωση & φωτισμός: Next Design

Αρχιτεκτονική τοπίου: Στέφανος Σκανδάλης

Κατασκευή & Συντονισμός: Μάριος Ριτζάκης

Φωτογραφίες: Δήμητρα Σταθοπούλου

Villa 7 Seas Sxoinaria Villa-12 Villa 7 Seas Sxoinaria Villa-10 Villa 7 Seas Sxoinaria Villa-25 Villa 7 Seas Sxoinaria Villa-3 Villa 7 Seas Sxoinaria Villa-1 Villa 7 Seas Sxoinaria Villa-4 Villa 7 Seas Sxoinaria Villa-21 Villa 7 Seas Sxoinaria Villa-13

Related Posts

Κατοικία στο Καλαμάκι
Presentations /

Κατοικία στο Καλαμάκι

Η είσοδος στην κατοικία είναι μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα από χώρους πρασίνου και πλακόστρωτους, καταλήγοντας στο στεγασμένο χώρο με πέργκολα…

Emmetron
Presentations /

Emmetron

Η εταιρεία EMMETRON ξεκίνησε τη δραστηριότητά της ως κατασκευαστής συστημάτων αλουμινίου το 1997. Κομβικό σημείο στην μετέπειτα της εξέλιξη ήταν…